Dolgozni kell – Illés szerint a városvezetés csak panaszkodik

• 2021. március 06., szombat •
Cáfolta Illés Károly mindazokat a városvezetői kijelentéseket, amik szerint a „kormányzati elvonások” miatt került volna nehéz pénzügyi helyzetbe az önkormányzat.
Dolgozni kell – Illés szerint a városvezetés csak panaszkodik

A Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint a kormányra mutogató kommunikáció helyett a baloldali városvezetésnek dolgoznia kellene. A baloldali képviselők egymás után teszik közzé videóüzeneteiket, amiben a kormányt okolják.

– Látjuk, hogy a Karácsony Gergely-féle kormányra mutogató politikai kommunikációt Szombathelyen is alkalmazzák a baloldali képviselők. Fontos, hogy tisztába tegyük ezeket a félrevezető nyilatkozatokat, amelyek a „kormányzati elvonásokról” szólnak. Annak, hogy a költségvetés bevételi oldala csökkent, egyik oka a pandémia miatti gazdasági visszaesés. Ez várhatóan 800 milliós tételt jelent. Emellett van sajnos egy másik tétel: Szombathely egyik legnagyobb adózó cége a számlázási helyét megváltoztatná, ami mintegy másfél milliárd forint adóbevétel-kiesést hozhat. Ezekhez semmi köze nincs a kormányzatnak – hangsúlyozta Illés Károly.

– Az egyszázalékos iparűzésiadó csökkenése nem tekinthető kormányzati elvonásnak, hiszen az itt marad Szombathelyen a vállalkozóknál.

A parkolási díj elengedése ugyanígy a szombathelyieknél marad – mondta Illés, aki szerint kormányzati elvonásnak a gépjárműadó módosult beszedését lehet tekinteni, ami 300 millió forintot jelent. Ebből az összegből teremti meg a kormány a védekezés költségeit.

A frakcióvezető kitért arra is, hogy 2019-ben, amikor a közgyűlésben már baloldali többség volt, valamint 2020-ban is véleménye szerint túlköltekezés történt. – A kötelező feladatok ellátásához 2020-as eredeti előirányzat szerint 4 milliárd forintot biztosított a kormány, ez idén 6 milliárd forintra emelkedett. Így annyival több központi forrás érkezik az önkormányzathoz, mint amennyivel több szolidaritási adót kell befizetnie a városnak. Ezt Nemény András polgármester is elismerte – mutatott rá.

A frakcióvezető felhívta arra is a figyelmet, hogy 2010-ben a Fidesz nem panaszkodott, amikor átvette a város irányítását 18 milliárd forint hitellel és feleekkora iparűzési­adó-bevétellel, hanem a munkára koncentrált. Működtette a várost, és a nem kötelező feladatokra is jutott városi forrás.

Illés szerint felháborító, hogy a tömegközlekedést kizárólag kormányzati támogatásból finanszírozná a város. De példaként említette a Vas Megyei Temetkezési Kft.-t, amelyre a pandémia idején nagyobb teher hárul, mégsem kap városi forrást.

Illés Károly kitért arra is:

– Horváth Attila a kormányzatot okolja, miért nem újulhat meg választókörzetében a Kodály Zoltán utca, de fontos kimondani: ha költségvetésért felelős alpolgármesterként most nem tudja ezt az ígéretet választói számára teljesíteni, akkor vajon mikor?

Illés Károly hangsúlyozta, a kormány több feladat átvételével is támogatta az önkormányzatot: így az MMIK és a sportkomplexum üzemeltetése mellett idén is hozzájárul a bábszínház, a Weöres Sándor Színház és a szimfonikus zenekar működtetéséhez.


Forrás: vaol.hu
Kép: Cseh Gábor / VN

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére