Budai Gyulának elege van a nyomozóhatóságok tesze-toszaságából

• 2021. január 27., szerda •
Hűtlen kezelés, valamint gazdasági csalásban és fedezetelvonásban való bűnrészességgel jelentette fel Dobrev Klárát Budai Gyula
Budai Gyulának elege van a nyomozóhatóságok tesze-toszaságából

Hűtlen kezelés, különösen jelentős értékre elkövetett gazdasági csalásban és fedezetelvonásban való bűnrészesség gyanújával tett feljelentést az ALTUS kölcsönök kapcsán a Legfőbb Ügyészégen Budai Gyula. A politikus a PestiSrácok.hu-nak azt mondta, megunta a hatóságok teszetoszaságát az ügyben, hiszen évek óta a nyomozók rendelkezésére áll nem csak Nemzeti Bank álláspontja a jogosulatlan pénzügyi tevékenységről, Dobrev Klára vallomása is, amelyből egyértelműen kiderül, hogy az ALTUS akkori vezetője, most európai parlamenti képviselő Czeglédy Csaba kérésére nem a kölcsönszerződésben szereplő, hanem egy másik cég, a Human Operator Service Kft számlájára utaltak egy 35 milliós kölcsönt. Erre azért került sor, mert Czeglédy munkaerő kölcsönző cége ellen egy hónappal azelőtt végrehajtás indult és bankszámláit zárolták. A történet pikantériája, hogy a kölcsönszerződést Czeglédy és Dobrev írták alá. Czeglédy esetében a fentiek miatt már vádat is emeltek, a cselekmény az ellene folyamatban lévő büntetőügyben a vád része, Dobrev Klárát, aki lehetővé tette a vád szerinti különösen jelentős értékre elkövetett csalást felelősségre sem vonták – mondta Budai Gyula.

Az elmúlt napokban több Facebook posztban is foglalkozott Budai Gyula Gyurcsány családi cége Czeglédy Csabának nyújtott kölcsöneivel. Előbb a kölcsönszerződéseket mutatta be és arra a furcsaságra mutatott rá, hogy teljesen eltérő kamatozással kölcsönöztek, négyszer egymás után, gyakorlatilag üzletszerűen. Mindezt úgy, hogy az ALTUS-nak nem volt a nemzeti Banktól engedélye semmilyen pénzügyi tevékenységre.

Majd a Dobrev Klára Czeglédy büntetőügyében született tanúvallomásában szúrta ki, hogy a negyedik 35 milliós kölcsönt nem a szerződés szerint a Human Operator Zrt számlájára, hanem egy másik számlaszámra utalták át. Amikor a nyomozó megkérdezte mi volt ennek az oka, először a könyvelőre akarta tolni a felelősséget azzal, hogy nem személyesen utalta el a pénzt, majd azt mondta, végül is azért arra a számlára utaltak, mert a Csaba így kérte.

Budai Gyula a PestiSrácoknak adott exkluzív interjúban kifejtette, egyértelműen felmerül a különösen jelentős értékre elkövetett gazdasági csalásban van bűnrészesség, illetve fedezetelvonás. az történt, hogy egy kifizetetlen üzletrész miatt egy hónappal a negyedik kölcsön folyósítása előtt végrehajtást rendeltek el a Human Operator Zrt. ellen és minden pénzforgalmi számláját zárolták. Ha arra a számlára utalnak az összeget azonnal át kellett volna vezesse a pénzintézet a végrehajtó számlájára. Czeglédy Csaba, akit meg is vádoltak ennek kapcsán gazdasági csalással, közreműködők nélkül nem tudta volna elkövetni a bűncselekményt. Azaz Dobrev Klárának, mint a kölcsönszerződést aláíró ALTUS vezetőnek a közreműködése a bűncselekmény eszközcselekménye.

Budai Gyula emlékeztetett, hogy közel három éve fordult a jegybank pénzügyi felügyeletéhez az ALTUS kölcsönök kapcsán, akik meg is állapították a szabályszegést, és meg is büntették Gyurcsányék cégét, ugyanis semmilyen engedéllyel nem rendelkeztek pénzügyi tevékenységhez. Az ALTUS ráadásul nem csak Czeglédy cégének, hanem magánszemélyeknek és a Demokratikus Koalíciónak is kölcsönzött. Dobrev Klára a Nemzeti Banknak írt levelében ezt azzal indokolta, nem bíznak a maffiállam által irányított bankok rendszerében.

A jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt hiába a jegybanki elmarasztalás, három éve nem történik büntetőjogi felelősségre vonás. Az ügy azóta csak hízott. Előbb a Budai Gyula elleni perekben majd most Deutsch Tamás elleni perben mondta ki jogerősen a bíróság, hogy nem állítottak valótlant, amikor arra tettek utalást, hogy mivel az ALTUS 1,5 milliárd forint értékű uniós támogatást kapott, az is felmerül, hogy a kölcsönöket ebből a forrásból nyújtották. Az pedig hűtlen kezelés. Mindehhez jön most a gazdasági csalásban való bűnrészesség lehetősége.

Budai Gyula a mindezt alátámasztó okiratokat átadta a Legfőbb Ügyészségnek.

Kérdésünkre a volt elszámoltatási kormánybiztos arról is beszélt, sokan őt vonják kérdőre, miért nem sikerült végigvinni az elszámoltatást, miért úszhatták meg számos esetben a nemzeti vagyont kijátszó baloldali magas rangú politikusok. Mint mondta, ők minden esetben, ahol felmerült a bűncselekmény gyanúja elvégezték a vizsgálatot, megtették a feljelentéseket, átadták a vizsgálatok iratait, de számos esetben  szüntették meg a büntetőeljárást vagy mentették fel bizonyíték hiányában az érintetteket.


Képek: pestitv.pestisracok.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére