A tagok megerősítették tisztségében a Polgári Egyesület Szombathelyért elnökét

frisss • 2019. január 27., vasárnap •
Szombaton tartja évi szokásos évértékelő, évzáró rendezvényét a Polgári Egyesület Szombathelyért. Ennek apropóján beszélgettünk a szervezet több mint másfél évtizedes múltjáról Horváth Csaba elnökkel.
A tagok megerősítették tisztségében a Polgári Egyesület Szombathelyért elnökét

Tekintsünk egy kicsit vissza a kezdetekre. 2002-ben milyen célokat tűztek maguk elé?
A nemzeti kultúra-, a polgári és keresztény értékek ápolását, kulturális örökségünk megóvását. Ennek tükrében szervezünk különböző programokat-, megemlékezéseket-, összejöveteleket, de foglalkozunk ismeretterjesztéssel, s nem utolsó sorban karitatív tevékenységet is végzünk. Fontosnak tartjuk a helyi és az országos közéletben való részvételt, s nem utolsósorban a kapcsolattartást más szombathelyi és Szombathelyen kívüli civil szervezetekkel is.

Hogy telik el egy átlagos év a szervezet életében?
Havonta tartunk zártkörű összejöveteleket, ahol megbeszéljük az élet dolgait, a politikai eseményeket, a közéletben történteket, de megosztjuk egymással gondjainkat, bajainkat, örömeinket, élményeinket is. Évente több alkalommal hívunk vendégeket, akik nyilvános program keretében tartanak előadásokat, fórumokat, előadóesteket. Büszkék vagyunk rá, hogy ellátogatott hozzánk többek között Jókai Anna író, Dr. Csókay András világszerte elismert idegsebész, a méltán népszerű Kautzky Armand, Koncz Gábor, Kubik Anna, vagy épp Koltay Gábor. És természetesen mi is megemlékezünk a nevezetes évfordulókról, nemzeti ünnepekről. Többször rendeztünk költészet napi esteket, és megemlékeztünk tavaly Wass Albert születésének 110. évfordulójáról is. Aztán, ahogy beköszönt a jóidő, mi is kilépünk a négy fal közül, és a tagok érdeklődésével összhangban kirándulásokat is szervezünk.

Több esemény volt, ami nem csak a tagok, hanem a nagyközönség előtt is nyitva állt, jól tudom?
Igen. Az AGORA Savaria Filmszínházat például többször megtöltöttük. Hiszen sok különleges alkotás szombathelyi díszbemutatója kötődik hozzánk. Rendeztünk kiállításokat is: „Ecsettel és kalapáccsal” címmel a “Dobópápa” Németh Pál festményeit és Misley László ötvösművész rézmunkáit bemutató, közös kiállítást rendeztük meg; „Hitvallás – Szent Márton emlékezete” címmel pedig: Lesenyei Márta szobrászművész rajzaiból és Sütő Éva iparművész alkotásaiból összeállított kiállítással tisztelegtünk a savariai születésű Szent Márton előtt.

Ahogy a beszélgetésből kiderül, egy civil szervezet mindig tud tenni a céljaiért, főleg, ha van rá elegendő forrás. Miből fedezik a működéshez szükséges költségeket?
Elsősorban az egyesületi tagdíjakból, és a nekünk felajánlott adó 1%-ból. Nagy ritkán sikeresen pályáztunk a Nemzeti Együttműködési Alapnál, valamint szombathelyi önkormányzat Kulturális és Civil Alapjánál. Ezek összege azonban töredéke az éves költségvetésünknek. Míg önkormányzati képviselő voltam, természetesen az összeférhetetlenség okán nem is adtunk be pályázatot. De a 2018-as esztendőben sem.

Úgy tudom, hogy az elmúlt hetek aktív közéleti megnyilvánulásai hatással voltak az egyesület életére is. Hogyan?
Igen, január 17-én a tagok nyílt szavazás során, egyöntetűen megerősítettek tisztségemben. Ráadásul 15 új belépőnk is volt, ami külön öröm számunkra, hiszen sajnálatos tény, hogy több szeretett tagtársunk hagyta itt a földi létet az elmúlt időszakban.

Tekintsünk egy kicsit a jövőbe. Szombaton tartják az évzáró-évértékelő rendezvényüket. Miért éppen január végén, február elején szokták tartani?
Az egyesület 2002 decemberében alakult. Magától értetődő lenne, hogy mi is decemberben tartjuk. De az évek alatt egyértelművé vált, hogy az 50-60 fős tagság, ilyenkor a karácsonyra készül, netán elutazik, és szívesebben van a családjával és készül az ünnepekre. Így a farsangi időszakban szoktunk összejönni.

Miről szól majd ez az esemény? Mi történik majd ott?
A tagság és a meghívott vendégeink előtt tartok egy prezentációt a 2018-as tevékenységünkről. Majd tiszteletbeli elnökünk, dr. Széll Kálmán professzor úr, a Vas megyei Markusovszky kórház nyugalmazott főorvosa, Szombathely Megyei Jogú Város Díszpolgára szintén beszédet tart. Ezután a Weöres Sándor Színház két illusztris tagja: Bálint Éva és Szabó Tibor lesz vendégünk, akik különleges életútjukba engednek betekintést, és néhány szépirodalmi művet és dalt is előadnak nekünk. A programot önköltséges vacsora zárja. A meghívottakkal együtt, csaknem 100 fő részvételére számítunk. 
 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére