Vége a türelmi időszaknak, kemény bírságra számíthat, aki rossz helyen parkol

PCS - fotó: Bodorkós Máté, Hornyák Emőke • 2017. március 22., szerda •
Figyelem! Inkább sétáljunk pár percet, mert jogos büntetést kap az a gépkocsi tulajdonos, aki fittyet hány az előírásra.
Vége a türelmi időszaknak, kemény bírságra számíthat, aki rossz helyen parkol

Már télen láthattuk azokat a sárga csíkokat, amelyek sokunk vesztét okozhatják. A felfestés a legtöbb lakótelepet érinti, épp ezért mondhatjuk, hogy a legtöbb szombathelyi lakos érintetté vált. Az aszfaltburkolatot sárga csíkkal jelölték meg, majd táblákat is elhelyeztek, ami segít a lakosság tájékoztatásában.

Ez a jelzés ugyanis a katasztrófavédelem autóinak fenntartott hely, amely egy adott pillanatban nagy segítségére lesz a tűzoltók munkatársainak. Dr. Varsányi Péter, Szombathely Megyei Jogú Város Közterület-felügyeletének igazgatója elárulta, hogy november óta igyekeztek felhívni a lakosság figyelmét a változásra, ezután viszont már nem figyelmeztetnek.

Az autósok négy hónapos türelmi időt kaptak, ennyi idő állt rendelkezésükre, hogy megbarátkozzanak a felfestésekkel. Korábban szórólapokon és felhívásokkal próbáltuk kommunikálni a lakosság felé a változásokat, 264 figyelmeztető cédulát helyeztünk el gépkocsikon, azonban úgy tűnik nem ért célt a kezdeményezés. A katasztrófavédelem munkatársainak fenntartott helyen rendszeresen parkolnak autók, ezért a türelmi időszak lejártával a jogszabályok értelmében büntethetjük a tilosban parkolókat - mondta Dr. Varsányi Péter.

Egy tűzesetnél, esetleg pincebeázásnál kivonuló egységek munkáját akadályozza az, aki a sárga csíkkal és tiltó táblával is ellátott helyen felejti autóját.

Természetesen nem a büntetés az elsődleges célunk, hanem megelőzzük a bajt. A közterület-felügyelet is tisztában van azzal, hogy a lakótelepek már kinőtték a parkolókat, de ennek ellenére kérjük a lakosságot, hogy keressenek máshol szabad helyet, ahol szabályos körülmények között parkolhatják le személygépkocsijukat, még ha kicsit gyalogolni kell hazáig - zárta gondolatait Szombathely Megyei Jogú Város Közterület-felügyeletének igazgatója.

Egyébként ezekben az esetekben is tízezer forint fixösszegű bírságot kell kiszabni a szabálysértőkkel szemben, amely feljelentés esetén húszezerre emelkedik.

közösség

további frisss

lap tetejére