Védőszent a Rábánál, élők és holtak találkozóhelyei - Legendás helyek Vas megyében (3.rész)

Szerző:BP/utazzitthon.hu/kormend.kornyeke.hu/jak.hu/vep.hu Fotó: mapio.net • 2016. november 05., szombat •
Bakancslista a hétvégi kiruccanáshoz.
Védőszent a Rábánál, élők és holtak találkozóhelyei - Legendás helyek Vas megyében (3.rész)

Az őszi, enyhe időjárás kedvez a túrázásnak, ezért összegyűjtjük nektek azokat a Vas megyei helyeket, amiket nem érdemes kihagyni egy napsugaras hétvégén. Sorozatunk első részében Vasvár, Bozsok és Gencsapáti környékén kalandoztunk, majd tettünk egy kört Sárváron, Velemben és Bucsuban is. Most újabb mesés vasi tájakon folytatjuk utunkat...

A város, ahol védőszent óvja a Rábán járókat

Szombathelytől déli irányban, a Rába folyó közelében fekszik Körmend, aminek a központjában egy csodálatos klasszicista stílusú épület, a Batthyány-Strattmann-kastély áll. Az várkastélyt Szécsényi László báró emeltette a 15. század közepén. De volt már az Ellerbach család és Bakócz Tamás esztergomi érsek tulajdonába is.

A várat 1604-ben a Habsburg császár és király a főnemesi Batthyány családnak adományozta. Mivel a létesítménynek fontos katonai szerepe is volt, földesurai igyekeztek minél több hadieszközzel és helyőrséggel ellátni azt. Az 1652-es tűzvészben leégett az épület főúri rezidenciája, ezt Batthyány Ádám gróf utasítására teljesen átépítették és kibővítették. 1664-ban a törökök ostromolták a várat, ugyanis a nagyvezér csapatai itt akartak átkelni a Rába folyón. Ágyúkkal lőtték a védőket, akik sikeresen visszaverték a támadásokat.

Fotó:Hornyák Emőke

Az 1703-ban kirobbant Rákóczi-szabadságharc idején a kuruc katonaság felégette a Habsburg-hű Batthyányiak várkastélyát, ami után újabb felújítás következett. A Batthyányi-várkastély egészen 1944-ig lakott volt. Ma a főépületben, az 1965-ben alapított Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum kiállításait tekinthetik meg az érdeklődők, de itt található az ország egyetlen cipőtörténeti gyűjteménye is.

Ha pedig egy kicsit nyugalomra vágyunk, akkor mindenképp megéri tenni egy kört a körmendi várkertbe, amit az írásos források már 1620-ban megemlítenek, igaz ekkor még jóval kisebb volt, mint ma. A Batthyány-család 1720 és 1799 között ebből alakította ki Vas vármegye egyetlen francia parkját. A század utolsó éveiben több tucat egzotikus növényt telepítettek ide. Az 1958 óta védett parknak ma így több mint hetven fa- és cserjefaja van, a leghíresebb fája a 200 év körüli juharlevelű platán, amelynek kerülete 7,8 magassága 35, koronaátmérője 45 m.

Fotó:Hornyák Emőke

A parkban azonban más érdekességekkel is találkozhatunk, ugyanis művészeti alkotások is helyet kaptak itt, például Fischer, bécsi szobrász művei vagy a 15 méter magas obeliszk, ami oldalán bronztábla hirdeti a híres Batthyány-elődöket.

A város egyik meghatározó épülete az 1888-ban épült neogótikus stílusú Evangélikus templom, de hasonlóan csodálatos látványt nyújt az 1788-ban épült református templom is, melynek belső falát 1948 óta Haranghy Jenő freskói díszítik. Körmend óvárosában áll a Szent Erzsébet Katolikus Templom, aminek elődjét 1244 körül építették. A 15. század végén gótikus stílusban építette át Ellerbach János, majd 1931-ben Batthyány Lajos nádor formálta át a barokk ízlésnek megfelelően. Oratóriumában dr. Batthyány-Strattmann Lászlót bemutató kiállítás tekinthető meg.

A Rába-híd melletti téren álló barokk szobor köré, 1774-ben építtetett Batthyány Fülöp herceg gloriettet. A legenda szerint a védőszent szobra óvja a Rábán járókat.

Fotó:mapio.net

Ha egy izmosabb túrát tennénk, akkor kihagyhatatlan a Rába-part környéke. Itt nyáron gyakran tartanak vízi túrákat, ráadásul még strandolni is lehet. De ez még semmi, augusztusban itt rendezik meg a tűzijátékkal egybekötött vízikarnevált is.

A falu, ahol Magyarország egyik legjellegzetesebb román stílusú temploma áll

Ják Szombathelytől 10 km-re, az osztrák határ mellett fekszik. Nevét egykori birtokosairól a Ják nemzetségről kapta. A település hatalmas múltra tekint vissza, hiszen már a vaskorban is lakott hely volt.

Legnagyobb nevezetessége a jáki templom, ami az egykori bencés apátság monumentális bazilikája, egyben a hazai román stílusú építészet kiemelkedő alkotása. Ez épület magyarországi középkori nemzetségi monostorok egyedülálló épségben fennmaradt képviselője. 1220 körül alapították, és 1256-ban szentelték fel, Szent György tiszteletére. Az épületet nem kímélte a múlt: tűz, vihar és az oszmán hadsereg is megrongálta, többször helyre kellett állítani. Az utolsó nagy átépítés 1896 és 1904 közt zajlott, Schulek Frigyes tervei alapján. A templommal szemben a Szent Jakab-kápolna áll, ami a középkorban templomként funkcionál.

Fotó: mapio.net

A településen az Apáti házban jelenleg helytörténeti múzeum működik. Itt megismerkedhetünk az épület múltjával, a Ják-nemzetség és a román stílusú templom történetével, valamint megtekinthetjük a Jákon talált régészeti leleteket is.

A falu olyan híres embereket adott, mint Bitnicz Lajos természettudós, matematikus és régész, de innen származik Novák Dezső kétszeres olimpiai bajnok labdarúgó is.

A kastély, ahol ma is pörög az élet

Szombathelytől nem messze bújik meg a lankás dombok között Vép, aminek legjellegzetesebb műemléke az egykori Erdődy-kastély. A nemesi család 1496-ban szerezte meg a területet, akik a középkor háborúiban egy elpusztított erődített nemesi udvarház helyére a következő évszázadban emeltek egy új, reneszánsz stílusú rezidenciát. Ezt a 18. században barokk, majd 1850 körül romantikus stílusban alakították át.

Fotó:mapio.net

Az épületet egészen a második világháborúig lakták, azonban ennek kitörésekor elmenekültek a lakói. A magára hagyott kastélyt ezután teljesen kifosztották. Szerencsére az épület még ma is jó állapotban van, ehhez hozzájárult az 1965-ben végzett műemlékvédelmi helyreállítás. Az egykori nemesi lakba beköltözött a mezőgazdasági középiskola intézete.

A vár környéke is lenyűgöző látvány, jelenleg arborétumként működik. A park kiemelkedő értéke az egykori tölgy- és fenyőgyűjtemény megmaradt példányai. 

közösség

további frisss

lap tetejére