Vastaps és éljenzés: hazatértek a riói hősök

Szita Róbert - Fotó: MTI • 2016. augusztus 24., szerda •
Szerda délelőtt szurkolók, rokonok, barátok és persze a média munkatársai fogadták a riói olimpiáról hazatért magyar olimpikonokat, közöttük a szombathelyi egyesületeket is képviselő Pars Krisztiánt és Ligeti Dánielt. A Syma Csarnokban élményeikről is beszámoltak a legaranyosabb sportolóink, akik közül ketten is bekerültek a 11303 riói sportoló legjobb 10 versenyzője közé.
Vastaps és éljenzés: hazatértek a riói hősök

Reggel 8 óra után landolt az aranygép Ferihegyen, fedélzetén olimpiai bajnokokkal, olimpiai érmesekkel és helyezettekkel, valamint sportvezetőkkel, edzőkkel, az egészségügyi stábbal és kísérőkkel. 
Az olimpikonok hivatalos köszöntése aztán fél 10 után nem sokkal, a Syma Csarnokban kezdődött, ahová a magyar csapat tagjai vastaps közepette, a háromszoros olimpiai arany- és egyszeres ezüstérmes Hosszú Katinkával, és edző-férjével, Shane Tusuppal az élen vonultak be.


Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy sok olyan pillanat volt Rióban, amely rengeteg magyar embernek okozott feledhetetlen és gyönyörű perceket, órákat és napokat.

Balog Zoltán, a sportot felügyelő emberi erőforrás miniszter arról beszélt, mekkora nagy élmény, hogy sikerek idején az idegen emberek is közeli ismerősökké, a jó nemzetből pedig jó család vált.
Szabó Tünde, az Emmi sportért felelős államtitkára arra emlékeztetett, hogy a magyar sportolók teljes odaadással versenyezve mutattak példát mindenkinek.

Rióban egyébként 21 sportágban 160 magyar sportoló, 94 férfi és 66 nő képviselte hazánkat. Az olimpikonok köszöntésekor a legeredményesebb magyar sportoló, a 3 arany- és 1 ezüstérmet, valamint egy hatodik helyezést is szerző Hosszú Katinka elmondta, hogy az ő szülei és férje, Shane szülei is ott voltak Rióban, ezért az elején félt egy kicsit, de amikor látta, hogy mindenki sír a célba érkezésekor, akkor tudta, hogy megérte, jó volt. 
Mindvégig erre készültem, éreztem, hogy bennem vannak az érmek. A 100 méteres hát győzelemre titkon reménykedtem csak, ezt a számot nekem egyébként Shane találta ki még 2012-ben. Az utóbbi 3 évben nagyon feljöttem háton, pedig más módszerek kellenek háton, mint a többi úszásnemben. A 100 hát szerintem akkor is összejött volna, ha a 400 vegyes nem – nyilatkozta a helyszínen az olimpia TOP 10 versenyzője közé Kozák Danutával egyetemben befért úszó világklasszis. 

Katinka Rióban belekóstolt a többi olimpiai sportágba is, - mint mondta – végre végigélvezhette az ötkarikás játékokat, de azt is hozzátette, hogy akkor szereti a médiát, ha az nem szól bele az edzéseibe. 
Ma is edzek, hiszen holnap már indulunk Párizsba. Ez egy kis kikapcsolódás lesz, hogy rövidpályán úszhatok – mondta Katinka, akinek nagyon jól ment a szurkolás a vízilabda meccseken és az atlétikai versenyeken is, melyeket többször is megtekintett. 

Az olimpikonok köszöntője végén Borkai Zsolt a MOB elnöke és Szabó Tünde államtitkár egy-egy virágcsokorral gratulált az érmeseknek, majd egy ,,köszönöm spot”-ot is lejátszottak a szurkolók üzeneteivel. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére