Vadászat és természetvédelem Vas megye erdeiben

Szponzorált tartalom • 2019. március 26., kedd •
Sokak számára ellentmondásos a vadászat, a természetvédelem és a természetjárás kapcsolata. A valóság azonban az, hogy a természetvédelem szervesen összekapcsolódik a vadgazdálkodással és a vadászattal. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai azért is dolgoznak, hogy az erdő növény- és állatvilágának védelme érdekében összhangba kerüljenek az erdőért dolgozó szervezetek erőfeszítései.
Vadászat és természetvédelem Vas megye erdeiben

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. Vas megyében folytat erdő- és vadgazdálkodást. A társaság egyik alapvető célja, hogy a fenntartható erdőgazdálkodás mellett megőrizze a természeti értékekben és vadban különösen gazdag táj értékes vadászati örökségét a jövő nemzedéke számára is.

 

Az erdőgazdaság munkatársai mintegy 44500 hektáron, hat vadászterületet kezelnek. A társaság egyre fontosabb szerepet játszik a nemzetközi vadászközösségben is. Idén február 21-24. között rendezték Salzburgban a „Die Hohe Jagd und Fischerei” nemzetközi vadászati és horgászati kiállítást, amelyen a hazai erdőgazdaságokat 7 társaság, köztük a Szombathelyi Erdészeti Zrt. is képviselte, melynek standja különösen népszerű volt.

 

Az évtizedek óta érkező külföldi vadászok mellett, számos új vadászvendég is komoly érdeklődést mutatott a Vas megyei vadászterületek és vadászati lehetőségek iránt. Igen kedvelt a Kald-Szajk vadászterület, amely a szajki erdővel az erdőgazdaság legnagyobb területe. A változatos élőhelyek és nagy, összefüggő erdőségek hosszú távon biztosítják az ott élő gímszarvas állomány megőrzését. A Rába folyótól délre, Zala megye határáig elterülő ivánci vadászterület az Őrség legnagyobb vadászterülete. Kiváló élőhelyi adottságai lehetőséget biztosítanak a területen élő kiváló minőségű gímszarvas állomány számára.

Az osztrák határ mellett található a kőszegi vadászterület. A Kőszegi-hegyen él Nyugat-Magyarország egyetlen szabadon élő muflon állománya. A Szentpéterfa vadászterület különlegessége az ott megtalálható dám populáció.

A Nádasd vadászterületen ejtették el 2014-ben a Szombathelyi Erdészeti Zrt. történetének legnagyobb trófeasúlyú, 14,87 kilogrammos gím bikát. A rátóti vadászterület közvetlenül az osztrák határ és a Rába folyó között terül el, ahol kifejezetten gyakori a 10 kilogramm feletti trófeasúlyú gímbika.

 

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. számára az egyik legfontosabb feladat, hogy a kezelésében lévő területeket úgy gondozza, hogy az megfeleljen a vadászoknak, valamint a természetvédelmi szervezeteknek is. Fontos, hogy a vadgazdálkodás nem csak a vadászatot jelenti, hanem az állatvilág gondozást is. A természetvédelem és a vadász kapcsolatát így az érdekellentétek helyett inkább érdekazonosság jellemzi.

közösség

további frisss

lap tetejére