Judo központ lehet Szombathely (fotógalériával!)

szróbert • 2014. május 31., szombat •
A judo magától értetődően kapott helyet a kiemelt sportágak között, s eddig sohasem tapasztalt mértékű támogatást kap az államtól. Az idei esztendő legfontosabb feladata éppen ezért a Judo Sportágfejlesztési Program megvalósítása lesz - hangoztatta a Magyar Judo Szövetség elnöke, dr. Tóth László, aki a Pázmány Péter körúton található szombathelyi judo dojo május 31-i átadásán a judo legfontosabb fogásait is bemutatta Hende Csaba országgyűlési képviselőnek és Puskás Tivadar polgármesternek. Tekintse meg fotóinkat is!
Judo központ lehet Szombathely (fotógalériával!)

A Magyar Judo Szövetség elnöke a sportág két legnagyobb tehetéségével, Krizsán Szabolccsal és Urbancsok Tamással érkezett a szombathelyi eseményre. A köszöntő beszédek előtt pedig kihasználta az időt és lehetőséget és Puskás Tivadar polgármesterenek személyesen is megmutatatta a judó legfontosabb és legkeményebb fogásait. Városunk vezetője a judogi szakítószilárdságáról és a fojtás keménységéről személyesen is meggyőződhetett. Volt pillanat, amikor a levegőben láttuk polgármesterünket, de nem aggódtunk, mert tudtuk, jó kezekben van.  

Az előttünk álló hónapokban alapozhatjuk meg a 2020-as tokiói és az azt követő olimpiák sikereit, miközben napjaink legjobbjaira már 2014-ben óriási feladatok várnak, hiszen elkezdődik a kvalifikációs időszak a riói olimpiára - kezdte ünnepi köszöntőjét dr. Tóth László. 
Nagy öröm számunkra, hogy mai ünnepélyes judo terem átadásán lehetünk, hiszen a szombathelyi judó mindig is fellegvára volt a hazai sportágnak. A kormány által is támogatott Judo Sportágfejlesztési Program alapján 48 edzőt azért fizet szövetségünk, mert élsportolókkal, hat trénert pedig azért, mert para sportolókkal foglalkoznak. Minden megyében, így Vasban is szeretnénk egy-egy referencia iskolát találni, ahol a sportág helyi bázisai alakulnának meg. Személyesen ígértem meg a miniszterelnöknek, hogy minden régióba, járásba eljut a judo. Szeretnénk minden gyermeket megtanítani a tompításra, vagyis az esések erejének csökkentésére. Ehhez szeretnénk kérni Szombathely város és a honvédelmi miniszter támogatását is - tette hozzá a szövetség elnöke. 

Ezt követően a szövetség országos elnöke judogikat, pólókat és könyveket adtak ajándékba a helyi sportolók támogatására.   

A köszöntő beszédek sorát folytató Hende Csaba országgyűlési képviselő kiemelte: hálás szívvel szükséges megköszönni, hogy a város, a szövetség ilyen mértékben támogatja a kormány azon törekvését, mellyel a mindennapos testnevelést és a sportági fejlesztést előtérbe helyezi. 2020-ig jelentős anyagi forrásból országos szinten 5400 m2-nyi tatami átadásával igyekszik a kormány a sportág technikai feltételeit fejleszteni. A sportág a küzdeni tudásról, a koncentrált figyelemről és az alázatról szól, erre pedig minden ifjúnak szüksége van. 

Puskás Tivadar beszéde elején felelevenítette Antoni Zsolttal, a sportág megyei szövetségi elnökével történt fél évvel ezelőtti találkozóját, amikor a szakember kérését még nem nagyon értette, aztán világossá vált, hogy olyan 100-200 m2-es teremre van szükség, mely alkalmas lehet a sportág űzésére.
Ha egyszer ép lelkű emberekkel akarjuk benépesíteni Szombathelyt, akkor az ép testhez szükséges feltételeket is meg kell teremtenünk. Minden sporttevékenységet igyekszünk támogatni Szombathelyen, viszonylag gyorsan sikerült megtalálni ezt a helyet, és most nagy örömömre szolgál, hogy már hasznosul is ez a terem, és olyan hely lehet, mely hamarosan a sportág vasi bástyája is lehet. Örülök, hogy a fél évvel ezelőtti beszélgetés azt eredményezte, hogy ma itt lehetünk, annak pedig külön is örülök, hogy ilyen agilis sportvezetőink, edzőink vannak az országban, és persze Vas megyében és Szombathelyen is - hangsúlyozta Szombathely polgármestere. 

Az edzőterem átadása után bemutatót tartottak. Válogatott versenyzők, Urbancsok Tamás, valamint Krizsán Szabolcs, aki a világranglista elején tanyázik, és az olimpiai éremre is esélyes magyar válogatott versenyzők egyike mutatta be a judo alapjait. 

A frisss.hu megtudta, hogy mindketten a Magyar Honvédség hivatásos katonái, és ők is segítik a judo seregen belüli terjesztését.
A sajtótájékoztató után a sportággal foglalkozó könyvbemutatót, valamint - a megyei sportági vezetők részvételével - szakmai konferenciát is rendeztek a Pázmány Péter krt.28./a alatti teremben.  

A judo mozgalmas napokat él, hiszen a jövő hétvégén, Győrött serdülő Európa Kupa lesz, június 21-én és 22-én pedig Budapesten először rendeznek Grand Prix-viadalt, amely már a 2016-os riói olimpia egyik kiemelt kvalifikációs versenye lesz. A szövetség elnöke kifejezte, hogy azt szeretné, ha a sportágon belüli összefogással a tavalyi Európa-bajnokságéhoz hasonlós sikerrel valósítanák meg a Grand Prix-t is, illetve - mint mondta - annak is örülne, ha a 2020-as olimpiára már szombathelyi judós is utazhatna. Úgy legyen!

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére