Nem kérek tízezer forintos alamizsnát - olvasói levél

• 2024. május 08., szerda •
Nem kérek tízezer forintos alamizsnát - olvasói levél

Tisztelt Szerkesztőség!

Nem szokásom sajtónak levelet írni, most mégis történt egy olyan, számomra felháborító eset, ami miatt kénytelen voltam tollat ragadni. Hétfőn délelőtt csengetett a postásunk és legnagyobb meglepetésemre a kezembe nyomott tízezer forintot és egy utalványt. – Aztán tudja ugye, hogy hová kell az x-t tenni júniusban - jegyzete meg, közbe még kacsintott is egyet. Mire válaszolhattam vagy kérdezhettem volna már biciklijére pattant és továbbállt. Köpni-nyelni nem tudtam, ahogyan mondani szokás. Bemenve lakásomba, leültem és alaposan megnéztem az utalványt. A közlemény rovatban nem találtam semmit, csak azt hámoztam ki, hogy a váratlanul jött pénz a szombathelyi önkormányzattól jött. De mivégre? - gondolkodtam el, aztán pár perc múlva beugrott, hogy valamikor tavasz elején olvastam róla, hogy Nemény polgármester bejelentette, hogy a szombathelyi nyugdíjasok, ha jól emlékszem a nehéz gazdasági helyzet miatt, kapják ezt a tízezer forintot.

Lehet, hogy idős korom miatt rosszul emlékezem, de amikor a Covid-járvány tombolt és tényleg nehéz volt a helyzet, akkor semmilyen anyagi segítséget nem kaptunk, mi öregek. Soha életemben nem politizáltam, nem vagyok elkötelezett semmilyen irányban sem. Most azt hiszem, hogy mégis joggal merült fel bennem a gondolat, talán csak nem a júniusi önkormányzati választásnak köszönhetjük ezt a mostani pénzadományt?

Vajon miért éppen most jutottunk a baloldali városvezetők eszébe? Tényleg komolyan gondolják, hogy ennyit – 10.000 forintot - ér egy szombathelyi idős ember szavazata! Ez az összeg az utcákat elöntő választási plakátokból talán kettő ára lehet. Szerintem itt egy nyilvánvaló választási manipulációról és nem mellesleg az idősekkel szembeni rendkívüli tiszteletlenségről van szó!

Persze én is tudom, hogy sok szépkorú nehéz anyagi helyzetben lévő kisnyugdíjasnak minden forint számít, de akkor is azt tartom, hogy nem így, gyakorlatilag becsapva kellene támogatni őket. Mert az én nézetem szerint

ez nem segítség, hanem szánalmas és megalázó alamizsna!

Mint gyakorló katolikus megjegyzem, hogy hitem szerint a Szentírás alapján az alamizsnát ki-ki sajátjából, nem valamiféle fitogtatásból, hanem készségesen és szeretetből adja. Azt hiszem, hogy Napnál is világosabb, hogy itt nem erről van szó.

Végül még csak annyit, hogy magam úgy döntöttem, hogy az akaratom és ízlésem ellenére kapott tízezer forintot továbbküldöm egy egészségügyi alapítványnak. A postásunknak meg üzenem, hogy most legalább már biztosan tudom, hogy hová fogom azt a bizonyos x- et tenni!

név és cím a szerkesztőségben

 

Fotó: illusztráció, Forrás: MTI

közösség

további frisss

lap tetejére