Szimbiózisban élettel, zenével - interjú Bujtás Ervinnel

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. szeptember 06., kedd •
A Lord, a Varnyú Country, a 4N Acoustic Performance és a Midnight Special Band egykori gitárosával beszélgetünk múltról, jelenről, jövőről.
Szimbiózisban élettel, zenével - interjú Bujtás Ervinnel

"Gyermekkoromban kezdődött a szerelem a zene iránt, édesapám klarinétozott, így kisgyermek koromtól ebben a közegben nevelkedtem, otthon mindig szólt valamilyen muzsika, rengeteg lemezünk volt, többféle műfajból összeválogatva - idézi fel a kezdeteket Ervin. Hozzátette, de a zenéléssel komolyabban 13-14 éves korom óta foglalkozom, amikor szüleimtől megkaptam életem első gitárját. Megtudtuk azt is tőle, hogy a hangszeren autodidakta módon tanult meg játszani, rengeteg dalt hallgatott meg, próbálta hallás után visszaadni a dallamot és sok gyakorlás után, barátokkal összeállva, zenekart alapítottak - már az általános iskolában.

"Közben saját dalokat is kezdtem írni, szövegekkel, itt kaptam kedvet a dalszerzéshez, amivel mind a mai napig szívesen foglalkozom" - emelte ki Ervin és mosolyogva megjegyezte, hogy pár akkordos melódiákról van szó, a szöveg az akkori érzéseiket, gondolataikat tükrözte, stílusát tekintve kicsit rockosabb irány kezdett körvonalazódni.

Az első együttest számos formáció követte, a középiskola elején hétvégente bulikon léptek fel több zenekarral, amelyekkel az akkori slágereket játszották, mindenféle stílus szóba jöhetett - tudtuk meg a zenésztől, aki ebben az időben gitár nélkül, énekkel vette ki a részét a zenekari feladatokból. "Fontos időszaka volt ez az életemnek, profi zenészekkel dolgozhattam együtt, akiktől sokat tanultam, és rengeteg barátomat azokban az időkben ismertem meg - emelte ki.

Az első nagy kihívást a Lord zenekar jelentette számára, az 1972-es alapítású legendás hard-rock bandához 1993-ban került, a zenekarban három és fél évig basszusgitározott és énekelt. Ervin hozzátette, bár hamar vége szakadt a velük való közös zenélésnek, egy album őrzi ennek az időszaknak az emlékét, az Olcsó és ügyes. A következő jelentősebb állomás a Varnyú Country volt Ervin életében, velük több évig játszott együtt, és, elmondása szerint, itt jobban belemélyülhetett a műfajba, a country-ba. "Velük gyermekeknek és felnőtteknek szóló koncertjeink is voltak, ezek inspirálóan hatottak rám" - fűzte hozzá. " Újabb zenekarok következtek, például Midnight Special Band, 4N Acoustic Performance. Az előbb említettől nemrég köszöntem el, 16 évnyi közös munkát követően.

Egy zenekarnak maradtam tagja, az Áki és Ervin nevű formációnak, amelynek a gyermekek a célközönsége. Régebbi és mai gyermekdalokat dolgoztunk át akusztikus formában az induláskor barátommal Baranyai Ákossal. Mindkettőnk tollából születtek saját szerzemények, melyeket idővel egy gyermekeknek szóló albumon is szeretnének rögzíteni.


"Az életem most érkezett el egy olyan szakaszába, amikor úgy érzem, már csak a saját dalaimmal ,szerzeményeimmel szeretnék foglalkozni. Úgy tudnám összefoglalni, hogy végre szimbiózisban vagyok élettel, zenével" - fogalmazott a gitáros, majd mosolyogva hozzátette, " a saját zenei stílusomat is meghatároztam: minimal acoustic - ami annyit jelent, hogy egy szál gitárral ,letisztult formában adom elő a dalokat. A repertoárba előbb régebben írt munkáim kerültek, ezeket rögzítettem is - néhányat a közösségi oldalamon láthat és hallhat is a közönség. Először csak az ismerőseimmel osztottam meg az elkészített felvételeket, és jöttek is a pozitív visszajelzések, amiknek nagyon örültem" - mesélte sikereit szerényen, ám annál nagyobb lelkesedéssel, hozzáfűzve, "célom volt a dalokkal, hogy a hallgatókhoz eljuttassam a érzéseimet, megérintsem őket, kimondjam a világnak gondolataimat. Köszönöm mindenkinek, hogy további dalok elkészítésére inspirálnak! Terveim között szerepel, hogy az elkövetkezőkben saját albumon is összegezzem a eddigi dalokat."



Kíváncsiak voltunk arra is, hogy az eddigi felvételeket követi-e esetleg közönség előtti bemutató. "Szeretném élőben is elénekelni a dalaimat, de nem nagyszínpados vagy klubos megoldásban gondolkodom, hanem sokkal emberközelibben, erről viszont több részletet egyelőre nem árulnék el." - mondta Ervin. Az album elkészültéig még várnunk kell, addig is a többi között ezekkel a dalokkal lehet ráhangolódni:

 

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére