Retro majális és lovasbemutató

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. május 01., vasárnap •
Közel százötven legendás autó- és motormárka vonult fel vasárnap délelőtt Szombathelyen. A Szent István park melletti rajtnál közelről is meg lehetett tekinteni nagyapáink, nagyanyáink járműveit és az élményt csak fokozta a korhű egyenruhába, illetve talpig bőrbe öltözött autósok, motorosok látványa. Közben a Szent István parkban magyar lovas hadtörténeti bemutatót is rendeztek.
Retro majális és lovasbemutató

Mercedesek, Jaguárok, Moszkvicsok, Skodák, Fiatok, Fordok, Zastavák, Porschék, no és persze Trabantok, Wartburgok, Ladák és a 80-90 éves stabil motorok is megjelentek az idei május elsejei autós- és motoros felvonuláson. A frisss.hu-nak egy nyitott MG-ből nyilatkozó Kuglicz J. Attila, az Old Timer Autó-Motor Club képviselője elmondta, hogy a rendezvény üzenete, hogy a múltjában is megbecsüljük a régi dolgokat, illetve, hogy a közlekedésben minél jobban odafigyeljünk egymásra.


A Szent István parkban pedig azt láttuk, hogyan valósul meg a Klapka György Lovas Polgárőr- és Hagyományőrző Egyesület fontos célkitűzése, a nemzeti öntudat erősítése, a nemzetünk számára dicsőséges erő, önbizalom, a büszkeséget adó történelmi korszakok, események felelevenítése. 
Történelmi sétára hívtuk a kilátogatókat, az egész magyar történelmet igyekeztünk bemutatni – ezt Sátory Károlytól, a Klapka György Lovas Polgárőr- és Hagyományőrző Egyesület elnökétől tudtuk meg, aki azt is elmondta, hogy immár hatodszor, partner egyesületeikkel közösen szervezték meg a családok gyerekek, felnőttek számára egyaránt tartalmas szórakozást. 


A résztvevők között volt a Magor Íjász és Hagyományőrző Egyesület (honfoglalás), a Nyugati Gyepük Pajzsa Haditorna Egyesület (államalapítás), a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület Fekete Sereg Csoportja (Mátyás királyunk kora), a Batthyány Lovas Bandérium Körmend (Rákóczi kora), a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület (huszár világ), a Soproni Történelmi és Hadijátszó Baráti Kör (a világháborúk kora), a Magyar Honvédség (napjaink katonái). A huszárok megjelentek a hagyományőrzők seregszemléjén, a 83-as gyalogezred emlékművének délutáni koszorúzásán is. 

A programokat szabadidomító bemutató is színesítette. A suttogó, Bakonyi Dorottya azt mutatta be, hogy hová fejleszthető egy 600 kg-os állattal történő kommunikáció. 

Ez a módszer a természetes lókiképzés egyik változata, és ez igazából nem új keletű dolog, hiszen ezt már használták az ókorban is. ez igazából a lovak kommunikációját használja fel – tette hozzá a szabadidomító. 

Emellett katonanótákat, tárogató muzsikát is hallhatott a kilátogató, a lovagoltatás, a lovas kocsizás és az íjászat pedig a gyerekek kikapcsolódását szolgálta.  A huszárok mellett a Magyar Honvédség helyi képviselői is fontosnak tartották, hogy megjelenjenek a rendezvényen. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére