Ősbemutató Szent Mártonról az Iseumi Játékokon

frisss.hu • 2016. július 04., hétfő •
A nagyszabású szimfonikus rock-passió a Történelmi Témaparkban debütál.
Ősbemutató Szent Mártonról az Iseumi Játékokon

A Szent Márton emlékévhez kapcsolódóan az Iseumi Játékok vezetése – idén a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. - úgy döntött, a szombathelyi születésű szent életét bemutató rock-passiót visz színre. A Csikós Attila, Berkes Gábor, Valla Attila szerzőhármas a Savaria Szimfonikus Zenekar közreműködésével Szent Márton életét, életének meghatározó történéseit passió szerűen, mégis sodró lendületű előadásban álmodta meg. A bemutatót a város az emlékév programjaira fordítható keretből 40 millió forinttal támogatja. Az előadásokra a Történelmi Témaparkban, július 21-22-23-án kerül sor, jegyeket a Tourinform irodában, négyezertől hétezer ötszáz forintos áron lehet vásárolni.

Csikós Attila, a darab írója szombathelyi születésű, a darab rendezője Bagó Bertalan, a zenekart Oberfrank Péter vezényli. Főbb szerepekben: Zöld Csaba, Szemenyei János, Vágó Bernadett, Both András, Kátai István, Nádasi Veronika és Szegezdy Róbert. A jelmezek Sántha Borcsa munkáját dicsérik majd. A darab előkészületei az utolsó fázisukba értek, a próbák az énekesekkel Budapesten már javában tartanak.

Az előadás sajtóanyagában a következőket olvashatjuk a darabról:

„A negyedik század elején, amikor Constantinus véget vetett a bölcs Diocletianus tetrarchiájának, s riválisait dicsőségesen legyőzve előbb a nyugati, majd a keleti birodalom császára lett, Római istenei elnéztek a tenger felett, a fényes légiók táborai felett, Isis, Aphrodité, Merkúr és Minerva szentélyei felett, s tudták, hogy idejük lassan lejár. Tudták, hiszen istenek voltak. Tudták, hogy aki Rómát uralja, uralja az egész birodalmat, s aki Rómát bevette, a kereszt ígéretével győzött a Ponte Milvio melletti ütközet során. A légiók erejénél is erősebb lett a kereszt hatalma. Savariában, hol korábban rómaiak, szlávok és kelták régi templomaikban áldoztak, a milánói ediktum óta oly erőssé vált a Krisztus hit, hogy azzal embernek s minden isteneknek is muszáj volt számolniuk.”

Ekkor születik meg Saváriában Szent Márton, ki már gyermekfejjel, alig tíz évesen tudja, hogy életét e hitnek, a kereszténységnek szenteli majd. A kor katonai szabályainak s veterán legionárius apja elvárásának eleget téve ő maga is katona lesz, ám elhatározásán, hogy Krisztust szolgálja egész életében, ez sem változtat.

Kalandosnak mondható életét mindvégig a szolgálat, a szeretet, a jóság és az alázat jellemzi.

Az Iseumból ismert lelátó - fotó: Facebook/ Történelmi Témapark

Fölszentelése napjától Márton mint jó pásztor látogatta nyáját, prédikált, s a csodatevés ajándékát is megkapván, nagy erőt öntött a hívekbe és a papokba egyaránt. A nép atyjaként szerette őt, aki úgy élt közöttük, mint a legszegényebbek, s csak segíteni és békességet teremteni akart mindenütt. Az egész ország gyógyításairól, ördögűzéseiről és halott feltámasztásairól beszélt.

Élettörténetét számos csoda elbeszélése veszi körül, amelyekben ma sem lehet kételkedni. Ahol azonban szükség volt rá, Márton tudott nagyon keménykezű is lenni: ha a hit tisztasága került veszélybe; ha a hívők babonás tisztelettel vettek körül egy helyet vagy egy vélt szentet, illetve ha pogány szokások és elképzelések akadályozták az evangélium terjedését. Ilyen esetekben nem vonakodott életének kockáztatásától sem, teljes elszántsággal és keményen harcolt a hitért.

A Szent Márton szimfonikus rock-passió nem csak Márton életét meséli el, de talán szakrális játékként a beavatás, a megtisztulás élményével is szolgál nézőinek.

közösség

további frisss

lap tetejére