Nyáron görhoki, télen jégkorong

Szita Róbert - Fotó: Tóth Arnold • 2015. szeptember 20., vasárnap •
Ez a pálya megfelelő körülményeket biztosít a jég nélküli sportéletnek – hangzott el a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub görkorcsolya, illetve görhoki pályaátadó ünnepségén. A hatvanmilliós forrásból Oladon megvalósult beruházást 15 millió forinttal támogatta Szombathely városa. A pakkot Puskás Tivadar dobta be.
Nyáron görhoki, télen jégkorong

Még 2013-ban született meg az ötlet, hogy az egykori salakos pálya helyén a XXI. századi igényeknek megfelelő görkorcsolyapálya épüljön. A Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub sikeresen pályázott a 2012-2013-as támogatási időszakban is a látvány csapatsportok támogatására lehetőséget nyújtó program keretében. 

Előzmények és számok

A klub 2012-2013-as programjának legfontosabb része volt egy 25x50 méteres mobil sátor és az ebben felállításra kerülő 20x40 méteres speciális műanyag borítású görkorcsolya pálya, a hozzá illő palánkkal.

A beszerzésre 30 952 775 Ft-ot hagyott jóvá a Magyar Jégkorong Szövetség a TAO programon keresztül. A 30% önrészt, 13 265 475 Ft-ot a ,,pingvinek” teremtették elő. A bruttó beszerzési ár és a pálya fogadó felületének kialakítása azonban további költségeket jelentett, melyhez Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának segítségére volt szükség. Hatalmas összefogással és rengeteg cég segítségével sikerült megvalósítani az immár majdnem 3 éve húzódó projektet.
A beruházás számadatai: TAO támogatás: 30 952 775 Ft, Pingvinek Önrész: 13 265 475 Ft, Önkormányzati támogatás: 15 000 000 Ft, Összesen: 59 218 250 Ft.

A pálya

Egy meglehetősen rossz állapotú salakos sportpálya helyére építették a pályát. Az intézmény vezetőivel történt egyeztetést követően a jégkorong klub vezetői úgy gondolták, hogy a sátor fedésű sportpálya a salakos területen kialakított 25x50 méteres betonfelületre helyezett műanyag burkolattal és palánkkal megfelelő megoldást jelenthet az egyesület és az intézmények számára is, hiszen a mindennapos testneveléssel kapcsolatos követelmények teljesítésében nagy mértékben segíthet ez a pálya, kiváltva egy esetleges saját beruházású tornaterem vagy csarnok építését. A pálya burkolata alkalmas a testnevelés órák megtartására, labdajátékokra, valamint a görkorcsolyával történő sportolásra is. 

A jég nélküli sport 

Puskás Tivadar polgármester pályaavató ünnepi beszédében miután elmondta, hogy viszonylag hosszú történet végére kerül most egy gyönyörű szép pont, hozzátette: a sport nagyon fontos, ennek szervezésében pedig már évtizedek óta élen jár a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub, mely 1991-ben alakult, és azóta már az osztrák bajnokságban is elindultak, sőt, minden korosztályban szereztek már remek eredményeket. Jelenleg 3-4 edző foglalkozik a gyerekekkel.   

Kovács András, a klub elnöke minden támogatónak megköszönte azt, hogy létrejöhetett ez a létesítmény.
A sok nehézség és akadály megérte, hiszen ez a pálya megfelelő körülményeket biztosít a jég nélküli sportéletnek. Bízunk benne, hogy még több jégkorongozó és görkorcsolyázó, görhokizó gyermek jön majd ide mozogni, sportolni, versenyezni, mondta. 

Ezt követően Puskás Tivadar polgármester, Rettegi Attila, a körzet képviselője, bizottsági elnök és Kovács András klubelnök vágta át a szalagot, majd a város első embere elindította az első meccset. Gönczi Szabolcs, a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub csapatkapitánya a frisss.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy a pálya fenntartását természetesen a jégkorong egyesület biztosítja. 

A program végén az olimpiai bajnok Kőszeg-Wink padlóhoki csapat tartott bemutatót. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére