Nyár a kertben

frisss.hu Fotó: Horváth Csaba • 2015. július 18., szombat •
A Parti Kertészet tanácsaival segítünk a nyári növényápolásban.
Nyár a kertben

Ahhoz, hogy a nyár folyamán kertünk elég színes legyen érdemes évelő növényeket ültetni bele. A megfelelő fajta kiválasztásához tudnunk kell, vannak alacsonyabb, középmagas és magas növésűek. Ezeket az ágyásban növekedési sorrendben ajánlott kiültetni, hogy ne legyen takarásban egyik sem – mondta Nagy Attila, a Parti Kertészet vezetője.

A nyár kedvelt virága a Léggömb virág. A vásárlók azért szeretik, mert nagyon hosszan virágzik. Míg az egyik része levirágzik, kicsivel odébb már virágzik a következő bimbó. Folyamatosan ontja a virágot június közepétől egészen késő őszig.

Hasonló növény a dupla virágú Menyecskeszem, amiből már teltvirágú változatok is vannak. Sokan a büdöskével keverik össze, hiszen külsőleg hasonlítanak egymásra. Ugyanakkor ez évelő növény, amiben szintén késő őszig lehet gyönyörködni. Ki kell emelni a Gyertyavirágot, aminek van alacsony és kicsit magasabb változata is. A város közterületein is gyakran találkozhatunk vele.

A Kúpvirágból ugyancsak van alacsony és magasabbra növő fajta, utóbbi az akár 10-12 centis átmérőjű virágával díszít. Vannak tiszta sárga és a cappuccino színűek.

Nagy Attila a lobéliával

A Lobéliának van bordó és lila virágú típusa. Minél napfényesebb helyre tesszük, annál élénkebb virágot hoz.

A magasnövésűek tekintetében ki kell emelni a Margitvirágot és a Kasvirágot. Mindkettő nagyon mutatós.

Összességében fontos szempont a nyári melegben az évelők alapos öntözése. Ha most ültetjük ki ezeket a növényeket figyelnünk kell arra, hogy nem szabad túlöntözni őket, a túl sok vízzel ugyanazt a hatást érjük el, mintha kevés vizet adnánk nekik. A gyökér megfullad, nagy meleg esetén szó szerint megfőzzük a gyökeret. Tanácsos, hogy a víz hőmérsékletére ügyelni, aminek minél közelebb kell lennie a levegő hőmérsékletéhez. Természetesen ne 38-40 fokos vízben gondolkodjuk, a nagy forróságban reggel 8-ig vagy este 20 óra után öntözzünk. Ugyanis ha napközben öntözünk, nem a növényben van benne a víz, hanem a földben és ekkor főzzük meg.

Ha az évelőnket még tavaly ültettük, akkor kora tavasszal vissza kell vágni őket. Okos dolog, ha egy növény elvirágzik vágjuk le az elszáradt virágát, mert hamarabb újra virágzik. Jó tudni, hogy meghálálják az évelő dísznövények a kálium túlsúlyos tápanyagot. Stabilizálja a növény jó állapotát és élénkíti virágának színét.

A cikk a Parti Kertészet támogatásával jött létre.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére