„Mint egy Fornetti-stand Etiópiában, így érzem magam” – Árpa Attilával beszélgettünk

H.Maja, Farkas Beni, Horváth Csaba • 2015. május 11., hétfő •
Az Argo 2 szombathelyi közönségtalálkozója előtt kérdeztük a sikeres producer-rendezőt, nem csak az Argo-ról.
„Mint egy Fornetti-stand Etiópiában, így érzem magam” – Árpa Attilával beszélgettünk

Először is gratulálok, első héten ötvenezer néző, ez óriási teljesítmény, számítottatok rá?

Nem, egyáltalán nem, legalább öt éve nem történt ilyen magyar filmmel, hogy a nyitó hétvégén ennyien lássák. Az Argo 1-nél is nagyon meglepődtünk a 160 ezres nézettségen, igaz, ott évek alatt jött össze ez a magas szám. Alapvető célunk volt, hogy közönségfilmet gyártsunk, úgy néz ki, sikerült.

Miért kellett 11 évet várni a folytatásra?

Több okból is. Kezdetben nem voltunk biztosak abban sem, hogy lesz, vagy kell második rész. Aztán, amikor évek múltán sem csillapodott a második részről való érdeklődések száma, tényleg, minden nap valaki megkérdezte, mikor jön már, elkezdtünk gondolkodni. Az első forgatókönyveket azonban nem éreztük elég jónak, meg a finanszírozás sem tűnt egyszerűnek. A közösségi finanszírozás lehetetlen, viszont megalakult a Filmalap és elég hamar befogadták az ötletet. Közösségi finanszírozásból maximum egy 20-30 milliós filmet lehet csinálni, viszont egy átlag magyar film költségvetése 300-400 millió forint.

                                  Itt járt Tyson (Kiss József) és Tatsumi (Kash Ganbold) is

 

Hogy került Kulka János színművész a filmbe? Ráadásul egy tőle viszonylag szokatlan, szamuráj szerepben? Könnyen igent mondott?

Először is rá írtuk a karaktert, meg aztán nem nekem kellett őt meggyőzni. Egy igazi színészt a forgatókönyv győzi meg, ez történt János esetében is. Persze, volt három kérdése, de gyakorlatilag a felkérés másnapján igent mondott.

Úgy tudom, tavaly elkészült már a film, a bemutatóra mégis majd egy évet kellett várni. Mi ennek az oka, nem sértődtek esetleg meg túl sokan?

Nem, az Argo 2 alapvetően egy akció vígjáték, társadalomkritikával fűszerezve. Közönségfilm. Ezen nem lehet, nem kell megsértődni. A csúszás sok technikai jellegű problémából adódott az utómunkák során, meg történt egy törvénymódosítás is a Szentkorona jelent miatt….

Azt nyilatkoztad, nem érdekelnek a kritikák, ez igaz?

Valóban, miután én ezt a filmet a közönségnek készítettem, az alapvető cél, hogy minél többen lássák. Ha elmennek megnézni és tetszik nekik, akkor a célt elértük. A kritikus mindig csak egy ember véleménye, persze, fontos az is, de ma már jóformán mindenki, aki ír valamit egy filmről kritikusnak nevezi magát. Ettől függetlenül jókat írtak a kritikusok is, aminek természetesen nagyon örülök.

                                              A közönségtalálkozó is vidám hangulatban telt

 

Úgy tudom, a Honvédségnek is volt szerepe a filmben. Könnyen ment a megegyezés velük?

Az az igazság, hogy miután a Die Hard 5-ben szerepeltem és láttam a Honvédségtől kapott harci helikoptert, azt gondoltam, ha Bruce Willis megkapja, csak nekem is oda fogják adni. Írtam egy hivatalos levelet, de elutasítottak. Aztán, miután bosszankodásomnak hangot adtam Hende Csaba miniszter úrnak is, kiderült, hogy a helikopter épp nem jó, ezért nem tudják odaadni, de miniszter úr megkérdezte, valami mást nem ajánlhatna-e helyette? Mondjuk egy Gripent…

Biztos mindenki megkérdezi, de engem is érdekel, mikor jön az Argo 3?

Tényleg így van, ez az egy kérdés valamennyi interjúban szerepel. Egyébként örülök neki, úgy tűnik ebből, hogy lenne rá igény. Először viszont egy másik filmet szeretnék forgatni, a Holtomiglant, ami a 90-es évek Magyarországát dolgozza fel, az Aranykéz utcai robbantást és hasonlókat, ezért a műfaja is új lesz itthon, igazi gengszterfilm készül. Az Argo-val kapcsolatban nagyon fontos, hogy legyenek új ötleteink, a forgatókönyvnek ütősnek kell lennie. Most úgy gondolom, ha jön az Argo 3, akkor nem kell rá tíz évet várni.

közösség

további frisss

lap tetejére