Mikor minden fillér számít - A kismama lehetőségei a gyermek megszületése előtt

frisss, bazikustestapolas.hu • 2019. június 24., hétfő •
Adókedvezmény, egészségpénztár, elszámolható költségek. A családtámogatások egy része már a szülést megelőzően érvényesíthető. A Savaria Család és KarrierPONT Kossuth Lajos utcai irodájában kértük tájékoztatást, három kiadvánnyal lettünk gazdagabbak, és a lényeget most összefoglaltuk.
Mikor minden fillér számít - A kismama lehetőségei a gyermek megszületése előtt

A fogantatás 91. napjától családi adó- és járulékkedvezmény érvényesítésére van lehetőség.
Ez a magzat, illetve a kedvezményezett eltartott után jár, melyet a várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa, illetve a gyermek szülőjének hozzátartozója is igénybe vehet. Érvényesítésének feltétele az adófizetésre kötelezett személy írásbeli nyilatkozata.

A családi kedvezmény az adóelőleg megállapítását megelőzően, az adófizetésre kötelezett személy összevont adóalapját csökkenti.

Egy eltartott esetén 66 670 forint

Két eltartott esetén 2018-ban 116 670 forint

Három vagy több eltartott esetén 2019-től 133 330 forint 220 000 forint

A családi kedvezmény - az eltartottak lélekszámától függően - kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként

A családi kedvezmény megállapítása során megvizsgálják, hogy a jogosult családjában hány kedvezményezett, és hány, a családi pótlék összegének megállapítása szempontjából figyelembe vehető gyermek él. Családi kedvezményt csak az után a gyermek után lehet érvényesíteni, akire tekintettel az adófizetésre kötelezett személy családi pótlékra jogosult (akkor is, ha a pótlékot bármely okból ténylegesen nem folyósítják), de a mértéket befolyásolja az eltartottak száma. Lehetőség van arra, hogy amennyiben a családi pótlékra jogosult személy elegendő adóköteles jövedelem hiányában nem tudja érvényesíteni az őt egyébként megillető családi kedvezmény teljes összegét, a nem érvényesített rész 15%-ával (vagy annak egy részével) az általa fizetendő 7%-os egészségbiztosítási és 10%-os nyugdíjjárulékát csökkentse. A családi járulékkedvezményt csak az érvényesítheti, aki a társadalombiztosítási jogszabályok alapján biztosítottnak minősül. A családi kedvezményre jogosult magánszemély az általa nem érvényesített kedvezményt az év elteltével adóbevallásában, munkáltatói adóbevallásában megoszthatja a vele közös háztartásban élő, a kedvezményre egyébként nem jogosult élettársával.

A veszélyeztetett terhesség esetén „egyből” táppénz jár, azaz nem előzi meg a munkáltató által fizetett, a bér 70%-ának megfelelő összegű, 15 munkanapos betegszabadság. Kórházi ellátás, illetve két évnél rövidebb, folyamatosan biztosításban töltött idő esetén a táppénz a kereset 50%-ának megfelelő összeg. Amennyiben kórházi ellátás nem szükséges, és megvan a két évnyi folyamatosan biztosított jogviszony, a kereset 60%-ának megfelelő összeg jár táppénz formájában. A táppénzt naptári napra állapítják meg, jár a szabad és munkaszüneti napokra is, és egy napi összege nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresének 30-ad részét.

Tehát:
2018-ban bruttó 138.000 x 2 = 276.000 : 30 = 9.200 Forint
2019-ben bruttó 150.000 x 2 = 300.000 : 30 = 10.000 Forint

Ha a várandós nő nem a terhességével összefüggésben kerül keresőképtelen állományba, vagy kórházba, akkor az általános szabályok vonatkoznak rá, tehát ha megfázik, vagy eltöri a lábát, akkor jár a 15 napos betegszabadság is. Ha az édesanya a terhesség utolsó hónapjában is táppénzen van, akkor a szülési szabadság és a CSED a gyermek születésével kezdődik meg. A kismama lehetőségei a gyermek megszületése előtt.

Fontos, hogy nem csak az adott egészségpénztári taggal, hanem a közeli hozzátartozóival kapcsolatban felmerülő egészségügyi kiadások is finanszírozhatóak az egészségpénztárakon keresztül. Ennek egyik előfeltétele, hogy a közeli hozzátartozók be legyenek jelentve a pénztárnál. Az egészségpénztári tagok tagdíjfizetés ellenében meghatározott, többnyire egészségügyi szolgáltatásokat vehetnek igénybe az egészségpénztárakon keresztül (sok esetben jelentős kedvezménnyel), illetve a pénztárak a hozzájuk benyújtott számlák ellenében megtérítik az egészségügyi kiadásokat a tagok egyéni számlájára befizetett összegek terhére.
Az egészségpénztári tagok az adott évben az egyéni számlájukon jóváírt összeg 20%-át, de maximum évi 150 000 forintot visszaigényelhetnek a személyi jövedelemadójukból. Ezt ismét jóváírják az egyéni számlájukon, így az felhasználható további egészségügyi kiadások finanszírozására. A munkáltatók összeghatárra vonatkozó megkötés nélkül szintén befizethetnek a munkavállalók egyéni egészségpénztári számlájára. Az egészségügyi szolgáltatások mellett több olyan szolgáltatás is létezik, melyekről sokan nem is gondolnák, hogy finanszírozhatóak
az egészségpénztári számla terhére.

Már a terhesség alatt is elszámolhatók olyan kórházi vizsgálatok, mint a 4D ultrahang, a magánorvosi vizsgálat és -kezelés költsége vagy a lombikprogram. Felhasználható az ott gyűjtött összeg a babakelengyére is: légzésfigyelő, babamérleg, kiságy, matrac, babakocsi, autósülés, lázmérő, pelenka, törlőkendő, cumi, cumisüveg, fürdető, tápszerek vásárolhatóak belőle. A szülés után pedig a csecsemőgondozás és az őssejt program költségei is csökkenthetők ezzel.

További részletekkel és a szolgáltatásokkal kapcsolatban készséggel állnak rendelkezésére a Savaria Család és Karrierpontban. 

kapcsolódó cikkek

közösség

további frisss

lap tetejére