Munkavállalói, munkaadói kötelezettségek a várandósság tényének megállapítását követően

frisss, www.eutax.hu • 2019. június 04., kedd •
Sok nőt ér jogsérelem a mai napig a várandóssága miatt. Emellett pedig a többség nincs is tisztában azzal, hogy milyen jogokat érvényesíthet a munkahelyén. A legfontosabb tudnivalókat most Jagodits Zsuzsa, a Savaria Család és Karrierpont kommunikációs munkatársa gyűjtötte össze nekünk.
Munkavállalói, munkaadói kötelezettségek a várandósság tényének megállapítását követően

A várandósság bejelentése a munkahelyen
A kismamának érdemes várandósságát minél hamarabb bejelentenie munkáltatójának, hiszen így a munkaadó látja a kismama együttműködési szándékát, és időben egyeztethet vele későbbi terveiről és a szülés utáni ismételt munkába állás körülményeiről is.

A feladatellátáshoz kötődő alapvető szabályok
A várandós nő nem kötelezhető arra, hogy más településen végezze munkáját, nem kell éjszakai műszakot vállalnia, illetve a munkáltató köteles a kismama egészségi állapotának megfelelő munkakört felajánlani, ha orvosi vélemény alapján a korábbi munkakörében nem foglalkoztatható.

A munkavállaló várandóssága megállapításától a gyermek hároméves koráig:
- egyenlőtlen munkaidő-beosztás csak a munkavállaló hozzájárulása esetén alkalmazható,
- a heti pihenőnapok egyenlőtlenül nem oszthatók be,
- rendkívüli munkaidő vagy készenlét nem rendelhető el,
- a munkavállaló számára éjszakai munka nem rendelhető el.

Részvétel az orvosi vizsgálatokon
A munkavállaló mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól a kötelező orvosi vizsgálatok idejére. Erre az időtartamra a munkavállalót távolléti díj illeti meg. A Munkatörvénykönyve szerint ide értendő az orvosi vizsgálat, a kötelező munkahelyi orvosi vizsgálat, illetve a várandós állapotra tekintettel előírt orvosi vizsgálat is.

A veszélyeztett terhességről korábban itt írtunk.

A munkaköri változások alapvető jogi feltételei
A munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni. Azonban a munkavállaló hozzájárulása nélkül nem kötelezhető más településen végzendő munkára a várandóssága megállapításától gyermeke hároméves koráig.
A munkavállalót csak olyan munkára lehet alkalmazni, amely testi alkatára, fejlettségére, egészségi állapotára tekintettel rá hátrányos következményekkel nem járhat – erről a Munka Törvénykönyve rendelkezik. Ha várandóssága megállapításától gyermeke egyéves koráig – munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi vélemény alapján – a munkakörében nem foglalkoztatható, egészségi állapotának megfelelő munkakört kell felajánlani. Amennyiben ez nem lehetséges, a munkavégzés alól fel kell menteni.

A munkaviszony megszűnésének alapvető szabályai A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt a várandósság tartama alatt. A munkavállaló a várandósságra akkor hivatkozhat, ha erről a munkáltatót tájékoztatta. A felmondás közlését követő munkavállalói tájékoztatástól számított tizenöt napon belül a munkáltató a felmondást írásban visszavonhatja, a munkavállaló hozzájárulása nélkül.

További részletekkel és a szolgáltatásokkal kapcsolatban készséggel állnak rendelkezésére a Savaria Család és Karrierpontban.

közösség

további frisss

lap tetejére