Mérei Tamás ártatlan!

frisss.hu - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. december 01., csütörtök •
Véget ért a Mérei-ügy, kiderült az igazság, Mérei Tamás tisztázta magát.
Mérei Tamás ártatlan!

Az elmúlt 2 évben életem legnehezebb időszakát éltem át, de ma örömmel jelentem, hogy jobban vagyok, mint valaha. A sajnálatos folyamat véget ért – hangsúlyozta csütörtök délutáni sajtótájékoztatója elején Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar egykori igazgatója, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány korábbi kuratóriumi elnöke. 

Az elmúlt másfél évben sokan kérdezték tőlem, mikor mesélem el végre, hogy mi történt a Savaria Szimfonikus Zenekarnál. Nos, eljött az igazság pillanata, kiderült az igazság – tette hozzá Mérei Tamás, akire éppúgy vonatkoznak a törvények, mint mindenki másra.

Elhangzott, hogy másfél évvel ezelőtt a szimfonikus zenekar gazdálkodásával kapcsolatban adminisztrációs hibák merültek fel, amelyeket Mérei Tamás maga jelzett az önkormányzat számára. A helyzet nem megfelelő értékelése miatt feljelentést tettek ellenem: költségvetési csalás, számviteli fegyelem megsértése és hűtlen kezelés miatt. Távollétemben, valamint még a belső vizsgálat lezárulta előtt, az ártatlanság vélelmét figyelmen kívül hagyva elvesztettem munkámat. A független, magyar igazságszolgáltatás, a Nemzeti Adó és Vámhivatal Gazdaságvédelmi Osztálya másfél évig, szakértők bevonásával nyomozott az ügyemben, meghallgatták az összes érintettet. Több ezer oldalas iratanyag keletkezett, az eljárás fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlott – tájékoztatott Mérei Tamás, aki azt is hangsúlyozta, hogy mára kiderült az igazság, az említett bűncselekmények közül egyik sem valósult meg, a nyomozóhatóság bűncselekmény hiányában – „a cselekmény nem bűncselekmény” - zárta le az ügyet. 

Az Art Cafében rendezett sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy az egész ügy még bírói szakaszba sem jutott el.  

Mérei Tamás nyomatékosította, hogy a korábban, a sajtóban, és másutt elterjedt híresztelésekkel ellentétben pénz nem „tűnt el”, pénzt senki „nem vitt haza”, költségvetési értelemben nem keletkezett hiány. 
A zenekar gazdálkodásával a NAV felé minden rendben volt, ezért is folyósították évente a visszaigényelt Áfát-t, amit mindig egy vizsgálat előzött meg. A zenekar gazdálkodásának nehézségei elsősorban az Iseumi Szabadtéri Játékok megrendezéséből adódtak – fűzte hozzá Mérei Tamás, majd a nyomozás megszüntetéséről szóló határozatból idézett: 

„Az Iseumi Szabadtéri Játékok társadalmi szempontból kiemelt jelentősége szükségessé tette az elismert, élvonalbeli művészek felkérését és a műsor színvonalas lebonyolítását, amely magas technikai és személyi költségekkel is járt. Az esemény előkészületei már jóval – akár egy évvel annak megrendezését megelőzően - meg kellett, hogy induljanak. A költségek és főként az ezeket ellensúlyozó bevételek a rendelkezésre álló adatok és bizonyítékok alapján olyan mértékben nem is voltak tervezhetőek, hogy pontos és tényszerű képet lehessen nyújtani előre azokkal kapcsolatban." 

A költségek biztosításához szükséges források azonban csak tárgyév folyamán, februártól kezdődően – Szombathely MJV Önkormányzatának költségvetésében biztosított támogatása, ezen területre kiírt pályázatok, szponzori támogatások, valamint az előadások megkezdése előtt két hónappal megkezdett jegyeladásokból – álltak össze, ezek összegét pontosan, az esemény tervezésekor számszerűsíteni nem lehetett…”

Ezt követően Mérei Tamás aláhúzta, hogy annak idején elterjedt és a feljelentésben is szereplő 153 millió forintba nem kerültek felszámításra az akkor már szerződésekkel biztosított, de még ki nem fizetett összegek (pl. Nemzeti Kulturális Alap, miniszteri keretből származó támogatás, szponzori támogatások, Áfa visszatérítés), ugyanakkor a még meg nem valósult, a szezon végéig esedékes kiadások hozzá lettek adva, az időszak várható bevételei nélkül.

Amennyiben az elmúlt két évben az Iseumi Szabadtéri Játékokra biztosított önkormányzati támogatás rendelkezésre állt volna korábban is, a számlákat időben ki lehetett volna fizetni – mondta Mérei Tamás, majd köszönetet mondott Szombathely lakosságának, hogy e nehéz helyzetben egy emberként állt ki mellette, számtalan forrásból, az ügy kirobbanása óta folyamatosan érkeztek a biztató, Mérei Tamás ártatlanságában hívő, őt támogatásukról biztosító visszajelzések.

Mérei Tamás arról is beszélt, hogy a legutóbbi közgyűlésen egy fontos döntéshozó 250 milliós adósságot kötött a nevéhez, ezért ezúton is felkérte és felszólította, hogy vonja vissza állításait ugyanezen a fórumon, ellenkező esetben polgári pert kezdeményez jó hírneve megsértése miatt.

"Az ügy kipattanása óta a közéletből visszavonultan éltem, most viszont szeretném folytatni, azon még gondolkodom, milyen helyen tudnék a jövőben Szombathely javára válni." 

Mérei Tamás a sajtótájékoztató végén megköszönte az elmúlt közel két év során tanúsított bizalmat és szeretetet.

Az eseményt bárki élőben követhette a Facebookon:

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére