Magasak és szépek: Szombathelyen az európai női kosárlabda-elit

Szita Róbert - Horváth Csaba • 2015. június 11., csütörtök •
No nem feltétlenül a fotóinkon látható vezető beosztású urak szépek és magasak, hanem sokkal inkább a horvát, a lett, a brit, az orosz és a szerb női kosárlabdázók, akik segítségével a következő 5 nap során benépesül az Aréna Savaria. Csütörtök este megkezdődik a női kosárlabda Európa-bajnokság.
Magasak és szépek: Szombathelyen az európai női kosárlabda-elit

A 2015-ös női kosárlabda Európa-bajnokságot június 11-28 között rendezik Magyarországon és Romániában. A 35. női kosárlabda Európa-bajnokság mérkőzéseinek nyolc helyszín ad otthont, az Eb-n 20 csapat vesz részt. A győztes csapat kijut a 2016-os olimpiára, a 2.-5. helyezettek pedig az olimpiai selejtező tornára.

A program
Két ország, négy helyszín, nyolc párosítás – szóval sűrű lesz a program az Európa-bajnokság soproni, szombathelyi, temesvári és nagyváradi helyszínén egyaránt.
Az ötös számjegy kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a négy csoportban öt-öt válogatott foglal helyet, ahonnan csak az első három helyezett léphet tovább a középdöntőkbe. A magyar válogatott a D jelű kvintett tagja, a mieink csak péntektől indulnak csatába a hűség városában, Sopronban, hiszen rögtön szabadnaposak leszünk a tornán. A nyitó körben egyébként  pályára lépnek a címvédő spanyolok, épp Sopronban, őket a litvánok próbálják majd meglepni.

A fejlesztés
A frisss.hu az Európa-bajnokság rajtja előtt tartott sajtótájékoztatón Kalmár Attilától, a szombathelyi rendezéssel megbízott Pannonsport Kft. ügyvezetőjétől megtudta, hogy az Aréna Savariában 100 millió forintot meghaladó fejlesztés zajlott le az Európa-bajnokságra készülve. 

A házigazda
Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy annak idején nagy örömmel fogadta Szombathely azt a lehetőséget, hogy megrendezheti a bajnokság egy epizódját.

Hozzátette: Szombathely jó házigazda lesz, igyekszik nagyon jó körülményeket teremteni. Erre pedig az is kötelez, hogy van nekünk egy olyan kosárlabda-csapatunk, mint a Falco, melynek tagjairól bárkit megkérdeznek itt a városban, azonnal naprakész információt kaphatunk Kálmán Lászlóékról. 

Koczka Tibor sportért felelős alpolgármester kiemelte, hogy a szombathelyiek körében népszerű a kosárlabda, hiszen 1954-1963 között már volt NB I-es kosárlabda-csapata a városnak, 1992 óta pedig a Falco jelenti a kosárlabdát a vasi megyeszékhelyen. Aláhúzta, hogy az elmúlt évtizedek elismerése a jelenlegi sportesemény megrendezése. 

A FIBA elégedett
Eleonora Rangelova, a nemzetközi szövetség, a FIBA felügyelője miután köszöntötte a megjelentek nemzetek képviselőit, kijelentette: tisztában vagyok azzal, hogy mekkora munkát jelentett a szervezés, és már most tapasztalni, hogy a magas elvárású esemény gördülékenyen bonyolódik. Szombathelyen már korábban és most is meggyőződhettem arról, hogy nagyszerűek a körülmények.
Bodrogváry Iván a sportesemény igazgatója a frisss.hu-nak azt nyilatkozta, hogy miután 2011-ben elnyerte Magyarország a pályázatot, a rendezés jogát, azóta nagyon sokat dolgozott a stáb, és ennek köszönhetően ma megkezdhetjük az EB lebonyolítását.

Megnyitó és a meccsek   
Az Európa-bajnokság megnyitóját csütörtök délután, 15 óra 50 perckor rendezik, az első meccs, a Lettország-Szerbia mérkőzés 16 óra 30 perckor, míg az orosz-horvát rangadó 19 órakor kezdődik. 

A frisss.hu helyszíni tudósításokkal jelentkezik majd a sporteseményről. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére