Lőtéri frisss: Hende Csaba megoldást keres

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2015. október 30., péntek •
A Homok úti lőtéren gyermekként szinte minden szombathelyi megfordult. Manapság azonban már hiába szeretnének honvédelmi oktatást vagy éppen lövészetet szervezni a pedagógusok, a légpuska lőtér használhatatlanná vált. Hende Csaba országgyűlési képviselő már a megoldást keresi.
Lőtéri frisss: Hende Csaba megoldást keres

A térség országgyűlési képviselőjét október végén kísértük el a Homok úti lőtérre. Hende Csaba kipróbálta a lőállásokat is és még arra is emlékezett, hogy a Dózsa György úti Általános Iskolából melyik pedagógus kísérte el őket a lőtérre. 

Fénykor és jelenkor

Az 1970-es években nagyon sok ember járt a Homok úti lőtérre sportolni. Szinte minden szombathelyi megfordult akkoriban itt, a Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ) szervezésében valamennyi általános iskolást kihozták ide, szeptember 29-e környékén pedig igazi fieszta hangulat jellemezte a lőteret. Akkoriban rengeteg versenyt rendeztek, erről a megannyi serleg és kupa is mesélni tudna, de élénk klubélet is zajlott, 56 klub sportolói, lövészet után érdeklődői jártak ide, sajnos ma már csak 7 klub működik. A legnagyobb létszámú egylet a Polgári Lövész Sportegyesület mintegy nyolcvan taggal.  

Simon Marcell, a Neumann János Általános Iskola hetedikes tanulója 4 éve jár rendszeresen a Homok úti lőtérre gyakorolni. Az arany- és bronzérmekkel is büszkélkedő fiatal tehetség nagyon jól érzi magát ezen a lőtéren. 
Mindenki nagyon örülne, ha felújítanák a lőteret – mondta nekünk a Polgári Lövész Sportegyesület fiatal tagja. 

Akik idejárnak, azok imádják, a 25 lőállásos légpuska lőtérhez és a 30 lőállásos kispuska lőtérhez hasonló csak Zalaegerszegen működik a Dunántúlon. Akár nemzetközi versenyeket is lehetne itt rendezni. Honvédelmi nevelés miatt szükség volna a lőtérre továbbra is – ezt már Holecz Károlyné, a lőtér gondnoka tette hozzá. 

A tulajdonos és az üzemeltető

A helyszínen megtudtuk, hogy korábban a Kincstári Vagyonkezelő Igazgatóság kezelésében volt a lőtér, pár éve pedig a szombathelyi önkormányzat lett a tulajdonos. Az üzemeltető pedig a Szombathely Városi Sportlövő Szövetség (SZVSSZ), mely 6 működő klubot, közötük a Polgári Lövész Sportegyesületet is magába foglaló szervezet, mely 1997 évben alakult. A Szövetség alapvető feladata szabadidős lövészklubjaik támogatása. Nonprofit szervezet lévén pályázatokból és támogatásokból igyekszik e feladatainak eleget tenni. Céljuk az, hogy a klubjainkban sportolóknak edzési és versenyzési lehetőséget biztosítsanak, segítsék eljuttatni őket területi, és országos versenyekre.
A SZVSSZ Szombathely várossal 15 évre kötött szerződés alapján üzemelteti a szombathelyi, Homok úti lőteret. A lőtér üzemeltetésére a várostól, mint tulajdonostól semmiféle támogatásban és költségtérítésben nem részesülnek.

A problémák

A 25 lőállásos légpuska lőtér, lapos tetejű épülete szinte teljesen szétázott, folyamatosan beázik. Az általános- és középiskolákból többen jelentkeztek, hogy jönnének honvédelmi órákat tartani, ám a légpuska lőtér ma már szinte használhatatlan. Az üzemeltetők és az itt sportolók pályázati lehetőség után kutattak, így a Honvédelmi Minisztériumot is megkeresték. Még Hende Csaba volt a tárca irányítója, amikor a megkeresés után nagyon gyorsak megjelentek a HM illetékesei és megvizsgálták milyen hőszigetelésre lenne szükség, de aztán jött a miniszterváltás…  

A szakbizottság és a közgyűlés is tárgyalt róla

A Homok úti lőtér állapotáról legutóbb tavaly decemberben tárgyalt a gazdasági városstratégiai bizottság, majd a közgyűlés is napirendre tűzte. Mivel csak a tető felújítása kb. 30 millió forintot igényelne, ezért a módosító indítvány szerint új lehetőséget kell megvizsgálni.

Illés Károly alpolgármester akkor úgy vélekedett, hogy ,,Javaslatként fogalmazódott meg a Homok úti lőtérnek egy komplex felújítása. A bizottság pedig úgy döntött, többek javaslatával egyetértve, hogy vizsgálja meg a városvezetés, hogy egy másik helyszínen és nem lakóövezetben egy új lőtér kerüljön kialakításra és ezáltal ezen fejlesztést nem szavazta meg. A szükséges felújításokat, hogy a lőtér üzemelni tudjon ezeket persze felülvizsgáljuk és mindenképp megvizsgálják annak lehetőségét, hogy egy komplexebb lőtér legyen a város egy másik területén.”

Az országgyűlési képviselő megoldást keres

Hende Csaba miután a lőtéren még kipróbálta a használatban lévő kispuska lőteret, és megtekintette a szinte teljesen használhatatlan légpuska lőteret, honlapunknak elmondta, hogy Ő is látja, mennyire ráférne a felújítás erre az épületre. 
Amikor negyven évvel ezelőtt idejártam lövészetre, az MHSZ szervezésében, azóta bizony nem sok minden pozitív dolog történt ezzel az épülettel. Rengeteg jogos igény van a szombathelyi sportlétesítmények fejlesztése kapcsán. Azt gondolom, hogy a Homok úti lőteret is be kell sorolni ebbe a folyamatba. Úgy tudom, hogy z előzetes felmérések szerint 20-30 millió forintba kerülne a lőtér tetőszigetelése, az épület teljes felújítása pedig mintegy 100 milliót tenne ki. Rengeteg pénzre lenne tehát szükség, de az is tény, hogy ilyen kaliberű lőtér nincs az egész Dunántúlon. Szükség volna tehát rá. Beszélek az önkormányzat illetékeseivel, és gondolkodom azon, hogy esetleg a Honvédelmi Minisztériumon keresztül milyen kormányzati támogatást lehetne kapni erre a nemes célra, vagyis az objektum teljes helyrehozatalára - nyilatkozta a lőtéri ,,szemle" után Hende Csaba.

Talán megmozdul valami, mi mindenesetre figyelemmel kísérjük a fejleményeket és bármilyen frisss információnk lesz lőtér-ügyben, azt megírjuk. . 

 

közösség

további frisss

lap tetejére