Lámpalázas vagy? Ezek a tippek segítenek!

frisss.hu • 2016. február 27., szombat •
Nincs rosszabb annál, mikor a stressz és az idegeskedés a munka vagy a teljesítmény rovására megy. Most néhány ötlettel segítjük a lámpalázasokat.
Lámpalázas vagy? Ezek a tippek segítenek!

A lámpaláz egy mindenki számára ismert lélektani gátlás, a szereplés előtti félelemérzés. Van, aki gyorsan legyőzi, és nem tér vissza, van aki egész életében vagy harcol vele. Amikor stressz ér bennünket, a szervezetünk szó szerint vész üzemmódba kapcsol, a vegetatív idegrendszer bonyolult fiziológiai folyamatokat mozgósít, sokkal éberebbek vagyunk és érzelmi zavarok lépnek fel.

1; Egyél! Fontos, hogy kiadós és egészséges étkezést bonyolíts egy-egy fontos szereplés előtt. Az éhség növelheti a stresszt okozó hormonokat a szervezetben. Egyél szénhidrátmentes, energiadús ételeket.

2; Alaposan készülj fel! Sokkal magabiztosabb valaki, ha tudja, mit, és hogyan akarja mondani. Szánj időt arra, hogy elpróbálod a mondandódat egy tükör előtt, ne kockáztass.

3; Rendezett külsővel jelenj meg. Az első benyomás nagyon fontos, így nem szabad ezt elrontani. Nem kell túlöltözni egy szereplést sem, de a lazán elegáns stílus mindig nyerő.

4; Ha teheted, sétálj vagy kocogj a nagy pillanat előtt. Szánj időt arra, hogy kimozdulj egy kicsit a szobából a számítógép, vagy a jegyzetek mellől és szívj friss levegőt. A környezetváltozás is csökkenti a stresszt.

5; Szedj vitaminokat és főleg magnéziumot. Sokszor egyetlen ásványi anyag hiánya is lehet az oka annak, hogy nehezebb időszakokban koncentrációs zavarokkal küszködünk, és kevéssé tudjuk kezelni a szorongásokat. A magnézium tablettáról pedig köztudott, hogy elűzik a fesztültséget.

6; Gondoskodj arról, hogy kipihent legyél. Nem kötelező a nyolc óra alvás, de felejtsd el azt, hogy csak pár órára hajtod le a fejed. A nagy produkció előtt sokat segíthet az energiaszinted javításán az is, ha egy csokit vagy egy banánt nassolsz

7; Koncentrálj! Nehéz huzamosabb ideig ugyanarra a dologra koncentrálni, de vannak helyzetek, amikor muszáj.

 

közösség

további frisss

lap tetejére