Tábori levelek, egyenruhák és fegyverek

szróbert • 2014. április 25., péntek •
A múlt a hatalom része, akinek múltja van, hatalma van, többek között ez hangzott el a Nagy Háborús Emlékév eseménysorozat április 25-i, szombathelyi állomásán, a vasvármegyei K.u.K. 83. Gyalogezred és a 11. Huszárezred története című kiállítás megnyitóján.
Tábori levelek, egyenruhák és fegyverek

A Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület, a 11. Szombathelyi Huszár Hagyományőrző Egyesület és a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány által szervezett kiállítást dr. Puskás Tivadar polgármester nyitotta meg.

A Katonatörténeti kiállítás helyszínén Puskás Tivadar kiemelte: a kormány által meghirdetett emlékévhez azért csatlakozott Szombathely is, mert kötelességünk ápolni a múltunkat. Kötelességünk rendezvényeket szervezni és ilyen, vagy ehhez hasonló kiállításokat megnyitni. Hiszen a múltat vállalnunk kell, a múlt kezelése történelmi kötelességünk. A nagy háború kirobbanásának centenáriumán, 2014-ben is fellelhetőek hazánkban a világháború nyomai. A huszadik század nagy európai veszteseinek egyike vagyunk, annak ellenére, hogy a magyar katonák hősként, vitézként harcoltak. 

Ezt követően Jagadics Péter nyá. alezredes azt hangsúlyozta - a mintegy száz főnyi érdeklődő előtt, - hogy mennyire fontos célkitűzés volt a családtörénetek bemutatása, hiszen ez ,,az én történetem" első állomása is egyben.   
Ezután családi emlékeiról beszélt prof. Dr. Széll Kálmán, Szombathely díszpolgára. 
Csak csatákat nyertünk, háborúkat nem, szomorú sorsú nép vagyunk. Nagyapám, édesapám és nagybátyám is részt vett a nagy háborúban. És a levelezések visszaadják, milyen is volt a háború. Nem lehet tudni, ki szenvedett többet, aki harcolt, vagy, aki otthon maradt és évekig várta haza szeretteit. A 11-es huszárok 5-6 országban harcoltak, szerintem a magyar huszárság az első hungarikum - foglalta össze élményeit Széll Kálmán.

A kiállításról nem hiányozhattak a szálfegyverek, a világháborús egyenruhák - a császári és királyi 23. gyalogezred tiszti zubbonya, a 9. dragonyosezred altiszti zubbonya, a sokat emlegetett levelek, de az osztrák-magyar monarchia haderejének diszlokációs térképe sem. 

A rendezvényen a veszprémi Táborállás daloskör és a szombathelyi Napsugár katonakórus lépett fel. 

 

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére