Készítsd el te is az idei Savaria Történelmi Karnevál tortáját!

Szerző: frisss.hu/karnevalsavaria.hu - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. augusztus 16., szerda •
Ezzel a süticsodával tutira bevágódsz a vendégeknél.
Készítsd el te is az idei Savaria Történelmi Karnevál tortáját!

Nagyjából egy hete rendezték meg Szombathelyen a karneváli tortaversenyt, aminek győztesébe, a Vénusz ajándékába mi is azonnal beleszerettünk. A süticsodát egyébként a Cake Art álmodta meg, mi pedig most megmutatjuk, hogyan készítheted el otthon. 

Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű tortához:

Tésztarész I.: Omlós linzer

40g porcukor
80g vaj
60g teljes kiőrlésű búzaliszt
60g BL-55 liszt
5g tojás sárgája

Tésztarész II.: Felvert

75g egész tojás
75g kristálycukor
50g barnacukor
150g mascarpone krémsajt
½ citrom reszelt héja
½ citrom leve
¼ rúd vanília kikapart magja
50g olvasztott vaj
55g mandulaliszt
35g zabliszt
50g BL-55 liszt
15g kukoricakeményítő
2g sütőpor
200g friss áfonya
5g kukoricakeményítő

Áfonyabetét:

200g áfonya
50g kristálycukor
30g zselatinmassza (200 Bloom) 4 g + 24 g víz
Vaníliás tejszínkrém:

500g felvert 35 % zsírtartalmú tejszín
150g mascarpone kerémsajt
½ vaníliarúd kikapart magja
40g áfonyapüré

Tükör glazúr (nagyobb mennyiség):

50g víz
150g kristálycukor
150g glükóz
65g sűrített tej – cukrozott
45g zselatinmassza (6,5 g + 39g víz)
100g fehércsokoládé (Callebaut Velvet)
Színezéséhez: áfonyapüré, zselatinmassza

Elkészítés:

A linzertészta hozzávalóiból egynemű tésztát gyúrunk, kis időre hűtőben pihentetjük, majd kb. 4-5 mm vastagra nyújtjuk, 23 cm átmérőjű tortakarikával kiszúrjuk, 180 fokon sütjük 9 percig. Amíg kihűl, elkészítjük a felvertet. A tojásokat a cukorral habosítjuk, hozzáadjuk a krémsajtot, citromot, vaníliát és a vajat. Végül hozzákeverjük óvatosan a sütőporral elkevert száraz részt.

A kihűlt linzerlapot kerettel együtt alufóliába csomagoljuk, és a felvertet ráöntjük, végül a keményítőbe forgatott friss, mosott, de cseppmenetes áfonyát is egyenletesen ráterítjük. 165 fokon további 35 percig sütjük. Keretben hűtjük. Az áfonyabetétet és a tükörglazúrt érdemes előtte nap elkészíteni. Az áfonyát a cukorral felforralni, turmixolni és hozzáadni a zselatinmasszát. 18 cm átmérőjű karikában, vagy szilikonformában kidermeszteni. Fagyasztva tárolni.

A tükörglazúrhoz 103 fokosra forraljuk a cukrot, vizet, glükózt. Hozzáadjuk a sűrített tejet és a zselatinmasszát, végül ráöntjük mindezt a fehércsokoládéra. Légmentesen, hűtve tároljuk. Felhasználáskor a kidermesztett torta felületére 33-34 fokon használjuk fel. Az áfonyafőzetet eltérő arányban keverjük hozzá, hogy márványozott felületet eredményezzen a tortán. A tejszínkrémhez felverjük a tejszínt. Elkeverjük a krémsajttal a vaníliát, az áfonyapüré felét, beleforgatjuk a tejszínt, a zselatint hozzácsorgatjuk és végül az áfonyapüré másik felével márványozzuk a krémet.

A torta összeállítása:

A kihűlt tésztarészről óvatosan eltávolítjuk az alufóliát és elválasztjuk a kerettől. Keretben töltjük. A tejszínkrémből egy vékony réteget kenünk a tésztára, majd belehelyezzük az áfonyabetétet (fagyott állapotban) és a krémmel keretszint alatt 2 mm-ig töltjük. Hűtőben kidermesztjük, majd az áfonyafőzettel márványozott tükörbevonatot óvatosan, kenőkéssel rásimítjuk. Meleg élű, száraz késsel szeleteljük. Áfonyával díszítjük.

via

közösség

további frisss

lap tetejére