Mi az? Gyümölcsös, krémes, könnyű… – ez lett az idei Savaria Történelmi Karnevál tortája!

Szerző: frisss.hu - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. augusztus 10., csütörtök •
Tizenhárom süticsoda közül választották ki a befutót.
Mi az? Gyümölcsös, krémes, könnyű… – ez lett az idei Savaria Történelmi Karnevál tortája!

Idén, már negyedik éve, hogy a szombathelyi Tóvendéglőben megtartották a karneváli nagy tortakóstolást, ugyanis csütörtökön megválasztották azt a sütit, ami meghatározó eleme lesz majd a 18. Savaria Karneválnak. 

Az előző évekhez hasonlóan profi cukrászok, rutinos nagymamák és lelkes otthoni sütőmesterek is benevezhettek versenyre. Idén tizenhárom édesség közül választotta ki a zsűri, a befutót. 

A tortaversenyre nevezett torták:

1. „Bársonyos gesztenye” – Csesznok Júlia
2. „Ave Savaria” – Claudia Cukrászda Kft.
3.  „A Nyugat királynője” – Rabi Johanna
4. „Római éden” – de Jonge Nóra
5.  „Szent Márton alamizsnája” – Baranyai Gerda
6. „Szent Vid aranya” – Sztanits Regina
7.  „Dionüszosz tortája” – Rodler Zoltán
8.  „Kardenáliusz tortája” – Rodler Zoltán
9.  „Borostyán világa” – Zelles Mária
10.  „Vénusz ajándéka” – Cake Art
11. „La Crostata” – Mészáros Cukrászda (Varga Ádám)
12. „Áfónia”- Szelke Gergő
13. „Őszváró torta” – Rózsa Cukrászda

A versenyen 100 pontos rendszerben értékeltek. A bírák külön vizsgálták a látványt (20 pont), a karneváli jelleget (20 pont), a textúrát (30 pont) és az ízek harmóniáját (30 pont). 

A szakmai zsűri – melynek elnöke Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke volt – ezúttal is kiegészült a város diákpolgármestereivel, kiváló tanulóival és sportolóival. Bár a média képviselői is megkóstolhatták az édességeket, ők hivatalosan nem pontozták őket. Mi azért szorgalmasan írtuk a „pöttyöket” a lapra minden falat után, majd összesítettük a számokat. És örömmel jelentjük: száz százalékosan egyet értünk a helyezésekkel! 

Íme, a hivatalos eredmények: 

3. helyen végzett az „Őszváró torta”, amely a Rózsa Cukrászda műve (77,2 ponttal)  
2. helyen végzett az „Ave Savaria” fantázianevű torta, amit Claudia Cukrászda készített (83,5 ponttal)
1. helyen végzett és a Karnevál Tortája cím ezévi nyertese: a „Vénusz ajándéka” nevű torta, ami a táplánszentkereszti Cake Art Cukrászat alkotása. Nem más ez, mint egy áfonya torta tejszínes krémsajttal és vaníliával (84,4 ponttal)

Fotó:  A „Vénusz ajándéka” és készítője

Ha megkóstolnátok, idén sem kell sokat vadásznotok a karnevál tortájára, mert a Fő tér Szentháromság-szobránál felállított pavilonnál már bele is vethetitek magatokat az új ízekbe! 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére