Kemény pénzbírság vár azokra, akik figyelmen kívül hagyják a táblákat

Frisss - fotó: Bodorkós Máté • 2017. augusztus 29., kedd •
Több tízezer forint büntetés vár azokra az autósokra, akik a megváltozott forgalmi rend és a tiltótábla ellenére is megállnak a Kőszegi utcában és a Mártírok terén.
Kemény pénzbírság vár azokra, akik figyelmen kívül hagyják a táblákat

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Berzsenyi tér átépítése miatt a Kőszegi utcában és a Mártírok terén megváltozott a forgalmi rend. Több helyre kikerült a megállni tilos tábla is, amit több autós is figyelmen kívül hagy nap, mint nap. Mivel a környéken élők és néhány sofőr is jelezte, hogy ritkán büntetnek a hatóság emberei, megkerestük a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy segítsen eligazodni a jogi útvesztőkben.

Vajon ki büntethet és milyen összeggel kalkuláljon az a sofőr, aki a megkopott KRESZ tudásása, vagy szimplán figyelmetlensége miatt szabályt szeg?

Leibinger Esztertől, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől megtudtuk, hogy a járművek megállási és várakozási tilalmakra vonatkozó előírásait a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet, a bírság összegére vonatkozó előírásokat pedig az egyes közlekedési szabálysértések miatt alkalmazandó szabálysértési pénzbírság, illetve helyszíni bírság kötelező mértékéről, valamint a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvénnyel összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet tartalmazza.

A megállni tilos jelzőtábla hatálya alatt várakozó gépjármű vezetőjével szemben a helyszínen – az elkövető jelenlétében, illetve annak távollétében – az eljáró rendőr helyszíni bírságot szabhat ki, amelynek összege tízezer forint.

Amennyiben a helyszínen bírság kiszabására nem kerül sor, az intézkedő rendőr szabálysértési feljelentés megtételével, szabálysértési eljárás megindítását kezdeményezheti. A bírság ebben az esetben húszezer forint.

A szabálysértés szankcionálására a Rendőrség, valamint a Közterület-felügyelet munkatársai jogosultak. Tehát kedves sofőrök, nem csak a rendőrség munkatársaitól számíthatunk bírságra.

közösség

további frisss

lap tetejére