Itt a sárga és a zöld rendszám?!

SzR-everda.hu • 2015. augusztus 14., péntek •
Az, hogy mikor lehet az ön elektromos- vagy hibridautójának zöld rendszáma, még kérdéses, de a téma izgalmasnak ígérkezik. Ön egyébként látott már ilyen rendszámú autót?
Itt a sárga és a zöld rendszám?!

A július elsejétől átadott elektromos és hibrid autóknak már sárga, illetve zöld rendszámot kellett volna kiadni.

Fogalmak 
A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről rendelkező KöHÉM rendelet szerint környezetkímélő gépkocsinak az elektromos gépkocsi, továbbá a nulla emissziós gépkocsi minősül.
A rendelet alapján elektromos gépkocsi az a tisztán elektromos hajtású autó, amelynek a hajtáslánca legalább egy elektromos energiatároló eszközt, elektromos áram átalakító egységet, és olyan elektromos gépet tartalmaz, amely a gépkocsi meghajtására szolgáló tárolt elektromos energiát mechanikai energiává alakítja és a gépkocsi meghajtásához más erőforrással nem rendelkezik.

A KöHÉM rendelet szerint külső töltésű hibrid elektromos gépkocsi (plug-in hibrid gépkocsi) az, amely gyári kialakítása szerint rendelkezik olyan csatlakozóval és áramátalakítóval, ami lehetővé teszi az elektromos energiatárolójának külső elektromos energiaforrásból történő feltöltését, elektromos üzemben a hatótávolsága - az ENSZ-EGB 101. számú előírás szerint mérve - legalább 25 km (5P környezetvédelmi osztály).
A növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsi az, amelynek hatótávolsága tisztán elektromos hajtással legalább 50 km.
A rendelet alkalmazásában nulla emissziós gépkocsi: az a gépkocsi, amely rendeltetésszerű használata során nem bocsát ki az e rendeletben szabályozott légszennyező anyagot.

Az eredeti szöveget kibővítette a 40/2015. (VI. 30.) NFM rendelet 2. §.-a, így a Magyar Közlöny 2015 évi 95. számában megjelentek már elismerik a tisztán elektromos gépkocsit, a növelt hatótávolságú külső töltésű hibrid elektromos gépkocsit, a külső töltésű hibrid elektromos gépkocsit (plug-in hibrid gépkocsi) és az egyéb nulla emissziós gépkocsit.

Sárga és zöld rendszám
A fentiek alapján a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásáról szóló miniszteri rendeletben meghatározott környezetkímélő gépkocsira július 1-től zöld alapszínű, különleges rendszámtábla adható ki.
A különleges rendszámtáblák leírása hiányosnak tűnik, mert nem szabályozza a sárga és a világoszöld alapú rendszám jellemzőit. A fentiek végrehajtása, azaz a világoszöld rendszám kiadása szintén nem ismert.
A rendeletből kitűnik, hogy július 1. után már ilyen rendszámot kellett volna kiadni a ki tudja milyen eljárás szerint az összes azóta üzembe helyezett plug-in hibrid és csak elektromos autókra.
Az ügy kiderítése érdekében a Magyar Villanyautó Klub abban kért segítséget, hogy a folyó év július elsejével hatályba lépett 90/2015 (IV.9.) Korm. rendelettel módosított 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet - "60. § (1) A különleges rendszámtábla az e rendeletben foglaltak szerint jelzi a jármű üzemeltetésének jellegét vagy tulajdonosát (üzembentartóját). 
A különleges rendszámtáblák leírását a 13. melléklet tartalmazza. Eszerint a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásáról szóló miniszteri rendeletben meghatározott környezetkímélő gépkocsira zöld alapszínű, különleges rendszámtáblát kell kiadni.

A kérdés már csak az, hogy a rendelet végrehajtására vonatkozó, a közigazgatási eljárásrendet szabályozó alacsonyabb szintű jogszabály hol található meg, illetve ha a közigazgatási szerv ezeket a jogszabályokat még nem alkotta meg, akkor melyik közigazgatási szerv feladata a hivatkozott rendeletben megnevezett világoszöld színű, környezetkímélő járműrendszám kiadásának szabályozása és az várhatóan mikor jelenik meg?
Az elektromobiltás szerelmesei, különösen a Magyar Villanyautó Klub azóta is várja a választ.

 

közösség

további frisss

lap tetejére