„Imádok ezzel az anyaggal dolgozni”

kd. Fotó: Hornyák Emőke/Petrushka Facebook • 2016. november 25., péntek •
Interjú Rövid Petrával, a Petrushka márka alapítójával.
„Imádok ezzel az anyaggal dolgozni”

Hogy jut eszébe egy fiatal nőnek otthon kötni, mikor manapság már minden készen megvehető?

Nagymamán és édesanyám tanított meg kötni, engem kikapcsol. Tavaly merült fel bennem, hogy kötnék magamnak egy sálat fonalból, de olyan lassan haladtam, hogy elment tőle a kedvem. Sőt nagyobb, dúsabb, puhább sálat szerettem volna, így találtam rá az ausztrál merinói gyapjúra. Rendeltem az interneten egy gombolyagot, majd apukámmal seprűnyélből és benzincsőből barkácsoltunk kötőtűt. Ekkora kötőtűt nem lehet kapni, viszont az anyag túl habos ahhoz, hogy kisebb méretűvel lehessen dolgozni.

Fotó:Petrushka Facebook

A gyakorlat teszi a mestert ebben is?

Márciustól augusztusig csak gyakoroltam, nyáron nagy melegben is muszáj volt kötni. Az elején nehezen ment, trapéz alakú takarókat készítettem téglalap helyett, de elhatároztam, hogy ősszel komolyabban foglalkozom vele. Az anyag alapból sérülékeny, nem túl olcsó, de mivel minőségi, muszáj volt tökéletes munkát kiadnom a kezeim közül. Leraktam a kötőtűt és a karjaim segítségével állam neki kötni. Jobban érzem az anyagot, gyorsabban ment a munka.

Magyarországon ennek mekkora a piaca?

Külföldön nagyon keresett, de itthon nem tudok róla, hogy foglalkozna valaki merinói gyapjúval.

Egyedi a stílus is…

Igen, maradok ennél a letisztult, játékosan minimalista stílusnál. Nem szeretném kombinálni mintákkal. Ez elegáns.

Fotó:Petrushka Facebook

Hogy készül el egy takaró? Mi benne a legnagyobb kihívás?

Fizikailag kimerítő az elkészítése, mert szemenként fűzöm össze, egy takaró pedig legalább 4-6 kiló. Ezt összefogni minden nap egy edzéssel felér. Koncentrációt is igényel, mert minden szemnek ugyanakkorának kell lennie. Egy takarót több részletben kötök, a sálak persze gyorsabban megvannak.

Fotó:Petrushka Facebook

Mit kell tudni az anyagról?

A gyapjú nemcsak puha, kényelmes, hanem egy környezetbarát luxusanyag, amely nagyon sok, különböző hosszúságú szálból áll. A pehelyszőrök vékonysága határozza meg a gyapjú minőségét, értékét. A legfinomabb, legpuhább szál 14-19 mikron átmérőjű, a 20-26 mikronos gyapjúszál a középkategóriába tartozik. Ami efölött van, viszketést és irritációt okozhat. A Petrushka termékek 16-19 mikron átmérőjű ausztrál merinógyapjúból készülnek, így kíméletesek a bőrhöz. Próbálok ragaszkodni a természetes színekhez, árnyalatokhoz az illik az anyaghoz. Most csakis a karácsony közeledtével lesz piros is.

Fotó:Petrushka Facebook

Lehet tisztítani ezeket az anyagokat?

Víz nem érheti, mert durva tapintású lesz, elkezd nemezelődni, elveszíti textúráját. A termék használata során a rostszálak maguktól összesimulnak. A belső szálak tartják a puha, levegős részt, míg a külsők egyfajta hálót alkotnak, hogy azok ne tudjanak kibújni. A gyapjú alapvetően nem igényel tisztítást. Régen az idősek párás időben kitették a teraszra, hogy megszívja magát egy kis vízzel, és ettől felfrissül. A merinói gyapjúról köztudomású hogy nem atkásodik, nem büdösödik, és taszítja a port. 

Fotó:Petrushka Facebook

Mik a tervek a Petrushkával?

Nekiálltam egy anyag kifejlesztésének, ami nem gyapjú, de ugyanilyen vastag szálakból áll. A márka is terjeszkedik, már három boltban is megvásárolhatók a termékek. Szeretnék majd ponchót is készíteni, de ruhák egyaránt tervben vannak. Célom, hogy elvégezzek egy fashion designer képzést, aztán meglátjuk, mi lesz. Most van munkám bőven, azt veszem észre, hogy reggel héttől estig kötök. Örülök, mert most a munka és a hobbi nálam ugyanaz, imádok ezzel az anyaggal dolgozni.

Még több szépséget itt találsz. 

közösség

további frisss

lap tetejére