"Ha nem hiszel a saját sztoridban, esélyed sincs" - interjú Mira Sabo, szombathelyi írónővel

Szerző: Boros Patrícia Fotó:Mira Sabo Facebook • 2016. október 18., kedd •
Érkezik az új kötet, nem mindennapi sztorival. Pirulósak vigyázat!
Ha nem hiszel a saját sztoridban, esélyed sincs - interjú Mira Sabo, szombathelyi írónővel

Rajongsz az erotikus regényekért? Akkor biztosan hallottál már a szombathelyi származású Mira Saboról, akinek első művét 2015-ben a Cosmopolitan a hónap legjobb könyvei közé választotta. Az írónő nem tűnt el a süllyesztőben, sőt, már a második kötete jelenik meg novemberben. Úgy tűnik, most is rendesen odavág az érzéseknek, ugyanis legfrissebb könyve sincs híján a fülledt erotikának és a teljesen letaglózó fordulatoknak...

Amíg elkortyoljuk a kávét, bemelegítésként rögtön adódik a kérdés: mikor, illetve minek a hatására kezdtél el írni?

Erre nem tudok konkrétan válaszolni, mert mindig is írtam. Gyerekként verseket, kamaszként naplót, később álnéven politikai tartalmakat. Az a fajta ember vagyok, akinek akár rossz kedve van, akár boldog, vagy valamilyen hatás éri, leül írni. Az első regényemet tíz éve írtam, ez Amíg kinyílik a szemünk címmel jelent meg.

Az említett könyv nagyjából egy éve jött ki magánkiadásban. Mi történt azóta?

Valamivel a megjelenés után, kaptam egy levelet éjjel kettőkor az egyik magyar kiadótól, hogy akármilyen szerződésem van, azt bontsam fel és rögtön üljünk le tárgyalni, mert nagy számban ki tudják adni a regényemet. Én ezt először szinte el sem hittem, aztán egy elképesztően jó szerződést ajánlottak. Így jelent meg tavasszal egy újabb kiadásban az első kötetem, és most útban van a második is, amit november 24-én mutatok be 18.00 órakor az Agora Művelődési és Sportházban.

 

Az első kötetedben - többek között - a családon belüli erőszak témakörét boncolgattad, ezzel tabukat is döntögettél. Miről szól az új sztorid?

Az új regénynek Dr. Farkas bárányai a címe. Ez szintén egy erotikus töltetű sztori, aminek Farkas Tamás, egy alföldi tanyáról Budapestre keveredett sztárügyvéd a főszereplője. Elviszi ugyan a fővárosi sodrás, a szexmániája, a sok nő, a karrier, a pénz és a siker, de közben ott van az, hogy néha haza kell mennie útmutatásért a tanyára a szüleihez, akik kicsit tájszólásban, rövid, tömör életigazságokat mondanak neki.

A főszereplő egy stabil, értékekkel teli talapzatból indul ki, de dolgozik benne a fiatalság és megrögzötten kíváncsi a magasabb szintű szexre. Valami természetfelettit akar megtapasztalni, olyan elsöprő szerelmet, amibe még a föld is beleremeg. De hosszú az út a "megváltásig", előtte rengeteg dolgot kipróbál. Minden terítékre kerül a BDSM-től a tantráig, a duci lánytól a domináig, amíg meg nem érkezik az életébe a NŐ, akit meg kell szereznie, de ez nem könnyű feladat.

Úgy tudom, hogy egy kávézóban születnek a műveid, ilyenkor biztosan sokféle külső hatás ér. Dr. Farkas személye fiktív vagy valós?

Amikor megtudják egy kávézóban, hogy írással foglalkozom, akkor előfordul, hogy megkeresnek és elmondják a saját sztorijukat. A sajnálatos ebben az, hogy néha azt kell mondanom - és ez szörnyen kellemetlen -, nem tudom egy egész könyvben felhasználni a történetüket, csak esetleg egy fejezetben. Az embereknek már nagyon magas az ingerküszöbe, ezért rendesen oda kell csapni, hogy tátva maradjon a szájuk. Ehhez gyakran nem elég egyetlen élet, inkább többől lesz egy egész. Ez igaz a karakterekre is. Dr. Farkassal konkrétan még nem találkoztam, de szívesen megismerném.

 

A legújabb történetben is nagy szerepet kap a szexualitás. Mi ennek az oka?

Mindig arra törekszem, hogy olyan történetet írjak, ami életszagú, különben nem lenne igazán érdekes. Az a legjobb, az ha az olvasó teljesen bele tudja élni magát a sztoriba, természetes számára az egész. Másrészt, ha az élet része a szerelem, akkor az erotika és a szex is az. Persze lehet, hogy valaki azért olvas ilyesmit, mert a saját életéből épp hiányzik valamelyik, és ezzel szeretné egy kicsit pótolni az élményt.

Az írásaid nem kizárólag a szexre fókuszálnak, nagyon mély lelki szintekre invitálod az olvasót. Ha műfajilag határoznád meg a könyveidet, akkor az "erotikus regény" lenne a legjobb kifejezés erre?

Valamiért úgy alakult ki, hogy ha valamiben már van egy-két erotikus sor, azt már erotikus kategóriába esik. A regényeimet nem nevezném feltétlenül így. A pontosabb megfogalmazás rájuk - szerintem  - a pszichoerotikus thriller.

Szerinted a férfiak vagy a nők olvassák inkább az ilyen témájú könyveket?

A nők olvasnak könyveket, míg a férfiakra ez nem igazán jellemző. Náluk inkább a képi hatások dominálnak, emiatt persze nem ítélhetjük el őket. De nem lehet teljesen beskatulyázni a pasikat sem, kaptam már visszajelzést például idősebb korú férfiaktól is.

Milyen  visszhangja volt az első kötetednek?

Kaptam hideget és meleget is, de egy jó könyv nem tetszhet mindenkinek, mert akkor az legfeljebb csak átlagos lenne. Én abban hiszek, hogy a sztori mozgassa meg az embereket, verje ki náluk a biztosítékot, akadjanak ki rajta, kapják a szájukhoz a kezüket.

 

A fantázián és a sajátos technikán kívül, mi az, ami sikeressé tehet egy írót?

Már nem elég csak írónak lenni, el kell tudni adni magad és a könyvet is. Itt képbe jön például a marketing, de ennél jóval fontosabb, hogy higgy a saját sztoridban. Úgy gondolom, enélkül nem megy.

Milyen nehézségekkel kell szembenéznie egy mai írónak?

Manapság olyan eszméletlen mennyiségű kézirat megy be a kiadókhoz nap mint nap, hogy hatalmas mázli vagy protekció kell ahhoz, hogy a sztori eljusson a megfelelő emberhez. De előfordul az is, hogy mondjuk van 300 kimagaslóan jó mű, de a kiadó csak tízet tud megjelentetni. Szerintem jobb, ha az ember az elején megfinanszírozza a saját könyvét, mert ezzel több pénzt is lehet keresni. Döbbenetes, hogy az írók alapvetően 7 százalékot kapnak egy eladott könyv után, arról nem is beszélve, hogy sokan csak lehúzzák ezeket netről.

Hamarosan érkezik a második köteted, de hogyan tovább?

Már dolgozom az Amíg kinyílik a szemünk folytatásán, ugyanis ez egy trilógia. A most megjelenő kötet ettől független, de ki tudja, lehetséges, hogy ennek is lesz még folytatása valamilyen formában.

 

közösség

további frisss

lap tetejére