Programdömping Szent Márton jegyében

frisss.hu Fotó: lovasok.hu, 4024.hu, frisss.hu/archívum • 2016. május 12., csütörtök •
Európa legismertebb szentje, Szent Márton 1700 éve született Savariában, a mai Szombathelyen. Ebből az alkalomból a kormány az idei esztendőt Szent Márton Emlékévvé nyilvánította. A városvezetés pedig mindent megtesz, hogy méltó módon elevenítse fel a szent szellemi örökségét. A városrehabilitáció mellett színes programok várják az érdeklődőket. A Szent Márton Programsorozat tavaszi és nyári kínálatából csemegézünk.
Programdömping Szent Márton jegyében

Mit tartogat még a május?

Szinte minden napra jut valamilyen program, van közöttük komoly, könnyed, ismeretterjesztő, játékos. Rögtön egy igazi zenei különlegességet ajánlunk: május 15-én lesz a Szent Márton templomban a Cantores Domini énekegyüttes és Laborczi Erzsébet koncertje. A város ókori hagyományaira építve május 21-én – Magyarországon először – római kocsik versenyeznek majd, a viadal látványos és izgalmakkal teli versenynek ígérkezik. Ugyanezen a napon Szent Márton üzenete és napjának jelentése címmel kiállítás nyílik a Vasi Skanzenben. A tárlat interaktív posztereken mutatja be Szent Márton alakját, személyiségének időben változó üzeneteit, a szent életének értelmezését, továbbá a Szent Márton nap jelentéseit. Izgalmasnak ígérkezik a hónap utolsó hétvégéjére tervezett hőlégballon fesztivál. A látványos, hagyományteremtés céljából megrendezésre kerülő sportesemény bizonyára különleges élményt nyújt majd a látogatóknak. Szintén a sportligetben főzőverseny lesz május 28-án, főként cégek, baráti társaságok főzni tudó és szerető csapataira számítanak a szervezők. A hagyományokhoz hűen május utolsó vasárnapja a gyerekeké lesz: a Történelmi Témaparkban és a Sportligetben is ügyességi- és interaktív játékok várják majd a legkisebbeket.

Sör, zene, zarándokok – eseménydús június

Június 3-5. között hagyományteremtő szándékkal rendez az ŐrvidékHáz az I. Savaria Sörfesztivált a Ferences-kertben, amelynek idei kiemelt vendége Csehország lesz. A hagyományos és kézműves sörök mellett a jókedvről természetesen a meghívott előadók gondoskodnak majd, mindhárom nap koncertekkel várják az érdeklődőket. A hónap első szombatján Szent Márton előtti tisztelet jegyében rendezik meg a Szombathelyi Történelmi Diákkarnevált, vasárnap pedig Illés Teréz szoprán énekművész, zenetanár ad koncertet a Szent Márton templomban. Június 6-án több megyét érintő Cserkész és hagyományőrző Szent Márton zarándoklat indul, amely a lelki töltődés mellett felhívja a figyelmet a cserkészetre, a Nagy Háború centenáriumára, illetve mindazon hagyományőrző egyesületekre, akik vállalják, hogy az utat egyenruhájukban teszik meg. A magyarországi falvak, városok mellett Közép‐Európa több települése is meghívást kapott a Szent Márton nevét viselő települések találkozójára. A fesztivált június 10-12. között tartják a Fő téren. Egy héten át ismét Szombathely lesz a jazz fővárosa: június 18-25. között tartják a 17. Lamantin Jazz Fesztivált és a 14. Improvizációs Tábort. Ezeken kívül lesz még kerékpáros emléktúra, óvodások mozgásos, jelmezes bemutatója is, továbbá gyalogos zarándoklat indul Pannonhalmára.

Ifjúsági találkozó és sárkányhajó fesztivál júliusban

Szellemi feltöltődést ígér július eleje: három napon át arra keresik a választ a 49. Urbanisztikai Nyári Egyetem résztvevői, hogy: „Ki építi a várost?”. Az előadások az újat létrehozó elképzelések mellett a meghatározó tervezők gondolkozását, kényszereit és lehetőségeit is igyekeznek feltárni. Július 5-én mutatják be a Savaria – Múlt a jelenben című könyvet. A kötet Savaria épített örökségéről szól, amely megjeleníti az ókori állapotokat és a mai Szombathely legfontosabb építményeit. Július 9-től egy héten át tart majd a Nemzetközi Bartók Fesztivál és Szeminárium, a hagyományokhoz hűen a rendezvény nemcsak koncertekkel, hanem mesterkurzusokkal és egyéb, a társművészeteknek is helyet adó eseményekkel várja a Szombathelyre látogatókat. Július 9-én lesz az emlékmű alatti dombon a Nemzetközi Katolikus Találkozó és a Kárpát- medencei Szent Márton plébániák találkozója, majd másnap itt rendezik meg a Katolikus Ifjúsági Találkozót. Számos katolikus előadó, zenekarok, lelki élmények és szórakoztató programok várják a résztvevőket, a nap zárásaként Ákos ad koncertet

Egy korábbi hagyomány is újjá éled az AGORA szervezésében: a hónap harmadik hétvégéjén Szent Márton szellemisége jegyében ismét filmek és moziszerető szombathelyiek népesítik be a Fő teret. Július 20-án mutatják be a pozsonyi 13. században épített, de mára többször átalakított Szent Márton koronázó templomról szóló színes reprezentatív albumot, július 22–24. között pedig színre viszik a Történelmi Témaparkban a Martinus című zenés misztériumjátékot. A sport szerelmesei sem maradnak program nélkül júliusban: 16-án rendezik meg a XXXII. Vasi Vasember Triatlon Versenyt, 22-23-án pedig a IV. Sárkányhajó fesztivált a Csónakázó tavon és környékén.

Karnevál egyéb kulturális csemegékkel

Az idén új helyszín ad otthont az Iseumi Szabadtéri Játékoknak, augusztus 6-án és 7-én a Történelmi Témaparkban csendül fel a Savaria Szimfonikus Zenekar koordinálásában Verdi: Nabucco című operája. Államalapító Szent István ünnepén a nagygazdák által felajánlott gabona felhasználásával az őröltetést követően közös kenyérsütés lesz a Fő téren. Az elkészült kenyereket rászorulók között osztják szét. Ha augusztus és Szombathely, akkor Savaria Történelmi Karnevál. A hónap utolsó hétvégéjén ismét történelmi köntöst ölt az egykori Savaria és lakossága, látványos karneváli felvonulások, koncertek, hagyományőrző bemutatók várják a karneválozni vágyókat. Az emlékév kapcsán Szent Márton életének és misztériumának bemutatása kiemelt hangsúlyt kap a fesztiválon. Különleges programnak ígérkezik augusztus 27-én a Tihanyi Bencés Apátság Kórusának koncertje is a Szent Márton templomban. 

közösség

további frisss

lap tetejére