Él és létezik nemzetközösségünk

szróbert • 2014. június 05., csütörtök •
A trianoni békediktátummal a magyarság nem halt ki, a történelmi magyarság tovább élt, sőt! Új Magyarország született, él és létezik nemzetközösségünk – emelte ki beszédében Puskás Tivadar a Nemzeti Összetartozás Napja városi ünnepségén. Június 4-én, a Kálvária utca végén található első világháborús emlékműnél tartott megemlékezésen Szombathely polgármestere arra is rámutatott, hogy a magyarságnak hinnie kell az összetartozásban. Tekintse meg képgalériánkat is!
Él és létezik nemzetközösségünk

A Parlament négy évvel ezelőtt, május végén az elsők között fogadta el a 2010. évi XLV. törvényt a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről, mely a trianoni békediktátum 90. évfordulójáról megemlékezve a magyarság történetének e szomorú dátumát a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. A képviselők több mint négyötöde szavazott a jogszabály elfogadása mellett. Az Országgyűlés kinyilvánította, hogy „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.
„A nemzeti emlékezés, a Kárpát-medence népei közös jövőjének elősegítése és az európai értékek érvényesülése azt a feladatot rója ránk, hogy segítsük Trianon döntéseinek megértését és feldolgozását. Ugyanakkor lehetőséget ad arra is, hogy bebizonyítsuk: a nyelvéből és kultúrájából erőt merítő magyarság e történelmi tragédia után képes a nemzeti megújulásra, az előtte álló történelmi feladatok megoldására.”
Az idei szombathelyi megemlékezés az evangélikus templomban kezdődött, ahol a Trianon emlékhónap programsorozatát nyitották meg, majd a Kálvária utca végén lévő első világháborús emlékműnél emlékeztek mega kilencvennégy évvel ezelőtti eseményről. Elhangzott Máté Péter Hazám című dala a Boglya Népzenei Együttes előadásában, majd József Attila a Dunánál című költeménye, aztán pedig Sombathely polgármesterének beszéde következett. Miután felidézte a 14 részből és 364 cikkből álló trianoni békediktátum részleteteit, többek között azt, hogy az országgyűlés által 4 évvel ezelőtt alkotott törvényre minden magyar büszke lehet.  
Páratlan tapasztalatra tettünk szert, hiszen kevés nemzet élte át ezt az embertpróbáló közösségi feladatot. A magyarság egyharmada más országban találta magát, de a magyarság nem halt ki, a történelmi magyarság tovább élt, sőt! Új Magyarország született, él és létezik nemzetközösségünk. Trianon legyőzhető, ha hiszünk abban, hogy összetartozunk. Rajtunk a sor, hogy összeadjuk a nemzet erejét a közösség érdekében -  mondta többek között Puskás Tivadar.  

Ezt követően újra szavalat, majd az Ungaresca táncegyüttes műsora, végül pedig koszorúzás következett. Szombathely Megyei Jogú Város képviseletében Puskás Tivadar polgármester és Horváth Csaba képviselő helyezte el a koszorút, de a Vas megyei Kormányhivatal, Vas megye Közgyűlése, majd a társadalmi és civil szervezetek és szombathelyi polgárok is elhelyezték az emlékezés mécseseit az első világháborús emlékműnél.  

 

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére