Az ünnepi könyvnap alkalmából Kelemen Zoltán ajánl olvasnivalót

frisss.hu • 2015. június 05., péntek •
A Weöres Sándor Színház színésze elárulja, melyek a kedvencei.
Az ünnepi könyvnap alkalmából Kelemen Zoltán ajánl olvasnivalót

Mindenki életében vannak sorsfordító mondatok, sorok, könyvek. Tudják, amiktől valahogy máshogy kezdünk el gondolkodni. Magunk mögött hagyunk valamit. Azok a bizonyos könyv-jelzők…

Ma ünnepeljük a könyveket, vagyis az olvasást.

Úgy gondoltuk, megkérdezzük Kelemen Zoltánt, a Weöres Sándor Színház színészét, mondja el mi az az öt könyv, ami meghatározó volt az életében, és mellékeljen hozzá egy kis ajánlót is.

Zoltánt a közönség nem csak a színpadról ismeri, számos igényes irodalmi műsorban is közreműködik, közösségi oldalán nap mint nap megosztja verseit, gondolatait. Bővebben pedig itt lehet olvasni tőle.

Kelemen Zoltán a Hamletben (fotó: WSSz, Mészaros Zsolt)

Itt pedig az ő ajánlása:

Sánta Ferenc: Ötödik pecsét

Megjegyzés: Az élet kényszerpályája a gyakorlatban hogyan emeli fel erkölcsileg, morálisan azokat az átlagos kisembereket, akik korábban elméleti síkon elbuktak ezekben a kérdésekben, dilemmákban.. Nem tudnak embertelenség árán menekülni az embertelen pokolból, így akaratukon kívül is a tisztaság hőseivé lesznek. Aki menekül, egy önmagán túlmutató, magasztosabb célért teszi......

Szabó Magda: Az ajtó

Megjegyzés: A magány, a ki és bezártság, az emberben lakozó titkok regénye, melynek hősén keresztül valójában önmagunkba kaphatunk bepillantást, a vele való azonosulás által megszülethet bennünk egy magasabb szintű emberi kapcsolatokra való törekvés igénye.

Háy János: A gyerek

Megjegyzés: A magyar közelmúlt bizonyos momentumainak rendkívül érzékeny és izgalmas feldolgozása. Egy önsajnálatba, alkoholizmusba történelmi és szociológiai csapdákba elbukott generációi hogyan örökíti tovább frusztrációit, gyengeségeit, bűneit, megváltatlanságát. Sokkolóan tanulságos olvasmány.

Miljenko Jergovic: Szarajevói Marlboro

Megjegyzés: A mindennapi élet banalitásába hogyan épül be a borzalom, a terror, az értelmetlen pusztítás. Könyv egy multikulturálisnak hitt város, Szarajevó 20. század végi széthullásáról, az álom porrá zúzásáról, a különös balkáni hangulatokról, lélekről, zűrzavarról.

Fehér Renátó: Garázsmenet

Megjegyzés: A szombathelyi születésű ifjú poéta első verseskötete az elmúlt év egyik szenzációja. A komoly tehetségről árulkodó versekben rendkívül finom, elegáns, diszkrét és intelligens módon keverednek a magánszféra rezdülései és a közélet, a történelem motívumai, gyakran fonákjai. A kötetből nem maradt ki, az úgynevezett rendszerváltó évek szinte hiánypótló, érzékeny "megéneklése", egy új, önmagát és az országban, a világban helyét kereső generáció különleges szemüvegén keresztül vizsgálva, láttatva.

 

közösség

további frisss

lap tetejére