„Az önvédelem nem akkor kezdődik, amikor meg akarnak ütni vagy késelni” - Dancs Roland, szombathelyi Krav Maga edzővel beszélgettünk

Szerző:Boros Patrícia Fotó: Bodorkós Máté • 2016. november 20., vasárnap •
Benéztünk az edzésre és rengeteg életmentő fogást tanultunk.

Dancs Roland már több mint tíz éve oktat Szombathelyen Krav Magát nemcsak felnőtteknek, hanem gyerekeknek is. Ennek az önvédelmi rendszernek a lényege egyrészt, hogy fejlessze a természetes fizikai reflexeket, és felkészítsen mentálisan is egy váratlan utcai támadás kivédésére. Ellentétben a távol-keleti harcművészetek legtöbbjével itt nincs szükség hosszú évtizedek gyakorlására, viszonylag gyorsan elsajátítható a hatékony önvédelem, mivel egyszerűek a fogások. 



"Ezek többsége a megriadási reflexekre épül. Ha valakit támadás ér, akkor egy ösztönös mozdulattal fogja kezdeni a védekezést, és ezt vesszük alapul a gyakorlás, illetve a védekező mozgások kialakítása során. Próbáljuk az edzéseken modellezni azokat a valóságban is előforduló veszélyhelyzeteket, amik egy támadás során kialakulhatnak. Megpróbáljuk ezeket a szituációkat valósághűen begyakorolni.  Az alaptechnikák elsajátítása után igyekszünk egy kevésbé steril környezetet kialakítani, próbáljuk növelni a stresszt. Olyan zavaró tényezőket iktatunk be mesterségesen, ami előfordulhat egy valós élethelyzetben is" - mondja Roland.  



Egy valós önvédelmi helyzet nem akkor kezdődik, amikor valakit meg akarnak ütni vagy késelni, hanem ott, hogy a gyakorló ne legyen áldozattípus. Ehhez hozzájárul, hogy milyen az arcmimikája, a nonverbális kommunikációja, az öltözködése. Fontos az is, hogy folyamatosan figyelje a környezetét.  Aki ezt megteszi, az nagy eséllyel meg tudja előzni a konfliktusok kialakulását.  




"Nagyon sok visszajelzést kaptam a tanítványaimtól azzal kapcsolatban, hogy a Krav Maga segítségével egy valós szituációban meg tudták védeni magukat. Különböző történeteket hallottam egészen a lökdösődéstől, a fojtogatáson és késelésen át, a fejszés támadásig" - meséli. 

Ahhoz, hogy valaki meg tudja védeni magát elsősorban fejben kell készen állnia a rázós helyzetre. Gyakorolható az edzéseken is - a technikai és taktikai tudáson túl - , hogy egy támadás során miként viselkedjünk.

"Ha valakit támadás ér, fontos, hogy megpróbálja higgadtan kezelni a helyzetet, hiszen ekkor egy speciális beszűkült tudatállapot áll fenn, amikor az érzékszervek nem úgy működnek, mint egyébként. Meg kell nézni a támadót, hogy később személyleírást lehessen róla adni. Figyelni kell a környezetet is, hogy merre van menekülési útvonal, illetve vannak-e a közelben olyan hétköznapi tárgyak,amiket fegyverként lehet használni a védekezés során" - hangsúlyozza.  



Az agressziónak nagyon széles a köre, ezért nem árt, ha a gyerekek is megtanulnak pár hasznos fogást. 

"A kicsikre nemcsak a társaik lehetnek veszélyesek, hanem ki vannak téve a pedofilok támadásainak is. Nálunk már egészen öt éves kortól megtanulhatják a különböző mozdulatokat játékos formában.  Emellett az is fontos, hogy a megfelelő viselkedést is elsajátítsák. Ha egy idegen felnőtt megszólítja őket, legyenek udvariasak, de távolságtartók. Ha elkeverednek valahol, akkor tudják fejből a szülők telefonszámát" - teszi hozzá.  

Rolanddal már korábban is beszélgettünk. Akkor kifejezetten a nőknek adott pár tanácsot, és mutatott pár profi fogást, amikkel könnyebben megvédhetik magukat az utcai támadásokkal szemben. A cikkért katt IDE!

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére