Mielőtt a gázspray után kutatnál - Így védheted meg magad nőként a nyílt utcán

Szerző:Boros Patrícia Fotó: Bodorkós Máté • 2016. november 18., péntek •
Dancs Roland, szombathelyi Krav Maga edző adott pár profi tanácsot és mutatott néhány egyszerű fogást is.
Mielőtt a gázspray után kutatnál - Így védheted meg magad nőként a nyílt utcán

Nem mindegy, hogyan viselkedünk akkor, ha például a Csótó körüli kellemes esti kocogás közben hirtelen ránk támadnak. Hogyan előzhetjük meg a bajt, illetve miként védhetjük meg magunkat? Erről kérdeztük Dancs Roland, szombathelyi Krav Maga edzőt. 

"Nagyon fontos,  hogy megelőzzük a veszélyhelyzetek kialakulását. Elsősorban azt kell megérteni, hogy vannak helyek és időpontok, amikor a támadások gyakrabban, illetve nagyobb eséllyel megtörténnek. Ha például egy fiatal hölgy éjszaka egyedül sétál a parkban, akkor jóval nagyobb az esélye, hogy megtámadják, mintha otthon, a saját ágyában aludna. A legjobb, ha valaki nagyobb társasággal közlekedik a késői órákban és olyan útvonalat választ, ami ki van világítva" - mondja Roland.



Emellett az is fontos, hogy figyeljük a környezetünket és ha egyedül vagyunk, akkor olyan helyre menjünk, ahol tudunk segítséget kérni.  

"Ha valaki egyedül sétál az utcán, fontos, hogy figyelje az őt körülvevő világot és ne hagyja, hogy mögé kerüljenek. Ha esetleg elkezdik provokálni, akkor higgadt maradjon, ne üljön fel az agressziónak" - hívja fel a figyelmet. 



Ha már kialakult a támadás, akkor mindent el kell követni azért, hogy ezt elhárítsuk, illetve el tudjunk menekülni. És mindezt hogyan?

"Ha valaki nem tanult Krav Magát vagy más önvédelmi sportot, akkor nagyon fontos, hogy olyan önvédelmi fegyver legyen nála, ami a magyar törvényeknek is megfelel. Ilyen például a gázspray vagy a hideg fegyverek közül néhány. A kés 8 centi pengehossz alatt legálisan hordható, ugyanakkor nagyon kevés az az önvédelmi helyzet, ahol ezt arányosan és törvényesen lehetne alkalmazni, ezért nem is javaslom.  Ezen kívül a 18. életévét betöltött és büntetlen előéletű, rendőrségi engedéllyel hordhat magával gázriasztófegyvert. Ennek a beszerzése gyakorlatilag szabadon megtehető, a közterületen való viselése viszont engedélyhez kötött. De az önvédelemhez bármilyen eszköz használhatunk, akár egy egyszerű esernyőt is"  - folytatja. 



Az eszközök használatához nagyon fontos a fellépés, a lélekjelenlét is, ugyanis ha valaki teljesen lefagy, akkor hatalmas az esély arra, hogy képtelen megvédeni magát. 

"Ha valakit komolyan atrocitás ér, nagyon fontos, hogy megpróbálja higgadtan kezelni az adott helyzetet, ugyanis  a támadás során egy speciális stresszhelyzet áll fenn, amikor az érzékszervek nem úgy működnek, mint normál állapotban. Ezt a szituációt meg kell próbálni hideg fejjel kezelni, megnézni a támadót, hogy később személyleírást lehessen adni róla. Figyelni kell a környezetet is, hogy merre van menekülési útvonal, illetve vannak-e a közelben  olyan hétköznapi tárgyak, amiket fegyverként lehet használni a védekezés során"  - tette hozzá. 

közösség

további frisss

lap tetejére