Adócsökkentés: kevesebbet fizetünk, többet kapunk?

H.Maja • 2015. április 23., csütörtök •
2016-ban csökkenni fog többek között az SZJA, növekedni a családi adókedvezmény – jelentette be Varga Mihály, vázolva a jövő évi költségvetés fő irányvonalait.
Adócsökkentés: kevesebbet fizetünk, többet kapunk?

A Nemzetgazdasági miniszter tájékoztatása szerint 2016-ra 2.5 százalékos gazdasági növekedéssel, 1,8-2 százalékos inflációval, 2 százalékos államháztartási hiánnyal és 308 forintos euro árfolyammal számol a kormány. Ezek közül elsősorban a gazdasági növekedés mértéke teszi lehetővé, hogy adócsökkentés is megjelenjen a költségvetésben. Konkrétan, a személyi jövedelemadó kulcsát mérséklik 15 százalékra, valamint a sertés tőkehús áfáját 25-ről 5 százalékra.

A teljes költségvetés május 13-ig a Parlament elé kerül majd, elfogadására még ebben az ülésszakban számítani lehet.

                          

Növekedni fog a tervezet alapján a családi adókedvezmény. A fő cél az, hogy 2019-re a kétgyermekes családok kedvezménye a mostani tízről húszezer forintra nőjön. A harmadik irány, ahonnan a kedvezőbb helyzet elérését várhatjuk, az a különböző állami közszolgáltatások díjának mérséklése, illetve egyes esetekben megszűnése.

A Varga Mihály és Rogán Antal frakcióvezető által tartott sajtótájékoztatón többször elhangzott, hogy a jövő évi költségvetés fő iránya az adócsökkentés lesz, melyet az elmúlt évek gazdasági növekedése, az államháztartási hiány 3 százalék alatt tartása, valamint az infláció alacsony mértéke biztosít.

Az adócsökkentés, mint irány a következő években is megmarad, cél a személyi jövedelemadó esetén az egyszámjegyűség elérése, a társasági adó egykulcsossá – tíz százalék körül – tétele, valamint az ÁFA csökkentése. 

közösség

további frisss

lap tetejére