Bayer Zsolt: A java még csak ezután következik

szróbert • 2014. március 27., csütörtök •
Bayer Zsolt újságíró szerint olyan választás következik április 6-án, mely húsz-harminc évre előre meghatározza Magyarország jövőjét. Hende Csaba pedig - a rezsicsökkentés folytatásának szükségességét kiemelve - azt hangsúlyozta, hogy soha nem volt ilyen egyszerű a választás. Az MMIK-ban lezajlott március 26-i kampányrendezvényen a narrátor szerepét Boros Bánk Levente politológus töltötte be.
Bayer Zsolt: A java még csak ezután következik

Szép számú közönség várakozott már percekkel a kampányrendezvény előtt is az MMIK aulájában, majd a színházteremben a helyi közélet vezető személyiségei is csatlakoztak a közönséghez. Fiatalok, középkorúak, idősebbek egyaránt érdeklődve várták a kampányolókat, volt, aki aláírásával is tanúbizonyságát adta jobboldali elkötelezettségének, de olyan is, aki ,,csak" azt akarta megtudni, hogyan áll a Simon-ügy. Puskás Tivadar polgármester feleségével együtt érkezett.

Start
Boros Bánk Levente politológus sportból vett hasonlattal mutatta be a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő-jelöltjét, Hende Csabát és Bayer Zsolt író-újságírót: ,,Ma este nagyon erős a mezőny, és ma este az elmúlt négy esztendő történéseiről fogunk beszélgetni" - mondta. 
Kikkel, mikkel állunk szembe, illetve mi a 2014-es választások tétje – tette fel az első kérdéseket az est narrátora, majd arra is felszólított, hogy beszéljük meg közösen a következő másfél hét teendőit.


Döntő
Bayer Zsolt író-újságíró azzal kezdte mondandóját, hogy ,,sorsdöntő és sorsfordító választás jön. Azért mondhatjuk ezt el most először teljes joggal, mert április hatodika minimum 20-30 évre eldönti Magyarország sorsát. Két világ áll egymással szemben, és közöttük nincs átjárás. Az egyik világ azt mondja: merjünk nagyot álmodni, a másik viszont azt: merjünk kicsik lenni. Ez mindent elmond a két világról. Leginkább azt fogja eldönteni a nemzet április 6-án, hogy miként gondol a saját jövőjére. Aki álmodni mer, az bízik saját jövőjében. Emékeim szerint, amikor visszajött a másik világ, akkor megakadt a fejlődés, és visszamentünk 20-30 évet az időben. A tét tehát nem más, mint, hogy végre végigmehetünk azon az úton, amin elindultunk. 
Egy pár perc erejéig a helyi politikára is rátértek, s ekkor a narrátor megdöbbentőnek nevezte, hogy a baloldal ilyen ,,nívós” embereket tud kiállítani Hende Csaba ellen. Aztán a slágertéma, a Simon- és Zuschlag ügy került a fókuszba.


,,Hős"
Elég régóta gondolom, hogy ők már nem tudnak engem meglepni, de az utolsó egy hónapban mégis sikerült nekik, de azt is tudom, hogy a bissau-guineai útlevelek után a java még csak ezután következik – mondta Bayer Zsolt, amikor Simon Gábor ügye került terítékre. 
Tizenhárom MSZP-s képviselő hívta fel a barátomat, hogy csak neki mondják el, ki az, csak azt mondják el melyik ország útleveléről van szó. Szóval velük állunk szemben. Bennünket a közös cél köt össze, nem pedig az egyéni érdekek. 
Zuschlag Jánosból nem szabad népi hőst faragni, de ő is leírt olyat a sokat idézett könyvében, ami meglepett. Ez pedig az volt, amikor a parlamenti liftben letámadták a ,,mi Janinkat”
- folytatta Bayer, majd azt is megtudtuk a Zuschlag-könyv részleteit felelevenítő újságírótól, hogy a zaklató azonos nemű volt a börtönből nemrég szabadult volt ,,pályázati szakértő" képviselővel.
A pikáns részlet után, Hende Csaba hozzászólása elején egy 2004-es emléket idézett fel a miniszter. Egyszer az egyik fiatal szocialista képviselő, egy bizonyos Zuschlag János tartott sajtótájékoztatót arról, hogy oszlassák fel a polgári köröket és vigyék el Hende Csabát láncra verve. 
Ezért is éreztem egy kis elégtételt, amikor a ,,mi Janinkat” vitték el - tette hozzá a honvédelmi miniszter.

Savaria
Az elmúlt négy év eredményeire is visszatekintettek a párbeszéd résztvevői. Többek között a gazdasági kérdésekről, az államcsőd elkerüléséről, a családtámogatási rendszerről, a költségvetési hiány 3% alá csökkentéséről, a foglalkoztatásról, a nyugdíjrendszer fenntartásáról beszéltek érintőlegesen, majd a narrátor azt kérdezte, hogy mi is történt itt, Szombathelyen?
Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője válaszában hangsúlyozta a 125 milliárd forint értékű fejlesztések megvalósulását, ekkor említette meg a Markusovszky kórház új belgyógyászati tömbjét, a szombathelyi Haladás stadionját, a klub valamennyi szakosztályának jövőbeni új létesítményeit, a helyi cégeket, melyek munkahelyteremtő beruházásokat indítanak, a szombathelyi és környékbeli foglalkoztatás fejlődését, a mérnökképzés szükségességét, valamint az országos átlag alatti, igen alacsony munkanélküliségi rátát. De szóba került az is, hogy az adósságkonszolidáció következtében Szombathelynek már nincs adóssága.  
Ők megtízszerezték a város adósságát, a kormány pedig átvállalta azt – tette hozzá.

Bayer Zsolt ekkor emlékeztetett arra, hogy ez alatt a négy év alatt a nemzet egyesült. Miután Illyés Gyula Koszorú című verséből idézte a nyelv, és a nép kultúrája fontosságát, a határon túli magyarokra és az 500.000 magyar állampolgársági esküt tett honfitársunkra gondolt, s megjegyezte: Sosem tudjuk igazán meghálálni azoknak, akik őrzik e kultúrát.

Honvéd
A Honvédelmi Minisztérium elmúlt 4 éve is mérlegre került. Hende Csaba elmondta, hogy súlyos morális válságban volt 2010-ben a honvédség, elég, ha csak a tábornokperre, vagy a több száz korrupciógyanús ügy érintettjére, illetve a korábbi államtitkár honlap ügyeire gondolunk.   
A felújított, majd bezárt laktanyákról is beszélt, a nagytarcsai objektumot panoptikumnak nevezte, amit - mint elmondta - hamarosan megnyit az érdeklődők előtt, de azt is javasolta, hogy, aki teheti, tegyen kirándulást a több milliárdos beruházás helyszínére. Ezt követően a honvédség szimbolikus feladatairól, a koronaőrzésről, a parlamenti őrségről, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozásáról és a légtérvédelemben fontos szerepet játszó háromdimenziós radarokról is beszélt. 
A szellemi tartalmat tekintve azt szeretnénk, ha a katona, a rendőr, de a falusi jegyző is ludovikás lenne. A tárcánál lezajlott átszervezések után a korábbi 74-26-os vezetettek-vezetők arány 92-8-ra módosult a honvédségnél. A következő években, egészen pontosan 2022-ig lecseréljük a sereg elavult technikáját is – tette hozzá a honvédelmi miniszter.

Célegyenes
A következő tíz nap teendőivel kapcsolatban Hende Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy soha nem volt ilyen egyszerű a választás! 
A mi kormányunk az elmúlt időszakban 20%-kal csökkentette a rezsiköltségeket, ezt szeretnénk folytatni a következő években is, ezért szavazzanak a Fidesz-KDNP jelöltjére és listájára - szólított fel a képviselő-jelölt. 
Bayer Zsolt pedig a különleges lengyel-magyar barátságra és az első világháború kitörésének századik évfordulójára irányítva a figyelmet arról beszélt, hogy magabízó, saját magában bízó nemzet lettünk – ez volt az elmúlt négy év értelme - mondta, majd hozzátette, hogy ,,Nincs joga szórakozni senkinek utódaink jövőjével".

Mit lehetne a fentiekhez hozzátenni - kérdeztem a melettem helyet foglaló idősebb urat. Talán csak annyit, hogy mindenki menjen el szavazni, de az még jobb volna, ha már április hetedike lenne - mondta...

Cikkünk alatt tekintse meg helyszíni képgalériánkat is!

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére