Meghaladja a gabona várható hozama Vas megyében a sokéves átlagot

MTI • 2013. június 20., csütörtök •
Az őszi vetésű növények biztató képet mutatnak Vas megyében, a becslések szerint a várható hozam meghaladja a sokéves termésátlagot, a tavaszi vetésű növényeknél viszont nem számíthatnak jó termésre a gazdák - mondta Lukács Zoltán, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője szerdán az MTI-nek.
Meghaladja a gabona várható hozama Vas megyében a sokéves átlagot

Fotó:erdokerulo.blog.hu

Optimális esetben a jövő hét elején elkezdődhet az aratás Vas megyében, a júniusi kánikulában a gabonák érése felgyorsulhat, s a nagy meleg miatt a szemek besülhetnek, ami hozamcsökkenést okozhat. Őszi búzából hektáronként 4,5 tonnás termésátlagra számítanak, míg az elmúlt években átlagosan 4,2-4,3 tonna volt a termés. A repce hektáronkénti hozama a sok éves megyei átlag szerint 2,6 tonna volt, a jelenlegi becslések szerint viszont a hektáronkénti hozam idén elérheti a 2,8 tonnás átlagot.

A repcetáblák az elmúlt évhez hasonlóan idén is változó képet mutatnak; van, ahol hektáronként a 4 tonna körüli hozam is elképzelhető, a belvizes területeken viszont valószínűleg az 1 tonnát sem fogja elérni. A tavaszi vetésű növényeknél a vetésproblémák - az áprilisi fagyok, a csapadékos időjárás - miatt a gazdálkodók a becslések szerint kevesebb termésre számíthatnak. Tavaszi búzából - amely az elmúlt években megközelítette az őszi búza eredményét - 3,6 tonna hektáronkénti termésátlag várható, ennél a becslések szerint még kevesebb, hektáronként 3 tonna lesz a tavaszi árpa átlaghozama.

A nyári időszakban mintegy 78,6 ezer hektárnyi betakarításra váró terület van Vas megyében. A búzát 38 ezer hektáron, a repcét közel 20 ezer hektáron, a tavaszi árpát 6 ezer hektáron, az őszi árpát pedig 7,7 ezer hektáron kell learatni. Az árvíz és a belvíz nem okozott nagyobb károkat a mezőgazdasági területeken; vízkár miatt a kalászos növények és a repce 820 hektárnyi területen pusztult ki. A főfelügyelő információi szerint a búza tonnánkénti ára Vas megyében jelenleg 46-50 ezer forint körüli, de a gazdák közül csak azok kötnek előszerződéseket, akiknek nincs tároló kapacitásuk.

közösség

további frisss

lap tetejére