Hétfő déltől hőségriasztást rendeltek el

Frisss, MTI • 2013. június 17., hétfő •
Másodfokú hőségriasztást rendelt el hétfő déltől péntek éjfélig az országos tiszti főorvos. Összeszedtük, mit kell és mit nem érdemes tenni kánikula idején. Figyeljenek a folyadékbevitelre, és soha ne hagyják a gyereket egyedül a kocsiban.
Hétfő déltől hőségriasztást rendeltek el

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat  közlés szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét elején tovább erősödik a nappali felmelegedés, napközben akár 35 fok is lehet. A napi középhőmérséklet 25, 26 fok körül alakul, ezért hétfő déltől péntek éjfélig az országos tiszti főorvos másodfokú hőségriasztást ad ki.

Másodfokú hőségriasztás akkor lép életbe, ha a napi átlaghőmérséklet három egymást követő napon eléri a 25 Celsius-fokot, míg harmadfokút, ha a 27-et.

Folyadékpótlás

Hőségben két nagyon fontos dologra kell figyelnünk: az egyik az izzadással elvesztett folyadék pótlása, a másik a test káros mértékű felhevülésének elkerülése. A legegyszerűbb „túlélési tanácsok” is ennek alapján: hűtés és ivás.

Hőségben egy átlagos testsúlyú embernek naponta 2,5-4 liter folyadékra van szüksége. Ennek azonban nagy része lehetőség szerint ne csapvíz, hanem gyümölcslé, ásványvíz, tea, zöldséglé legyen. A folyadék mellett ugyanis nagyon fontos az elveszített ásványi anyagok pótlása is. Kerüljük a koffeint, a magas cukortartalmú italokat és az alkoholt: előbbi vízhajtó hatású, utóbbiak pedig vizet vonnak el a szervezetből és csak szomjúsabbnak érezzük magunkat utána.

Mit együnk?

Szervezetünk a nagy melegben kevesebb energiával is beér. Lehetőleg ebben az időszakban kerüljük a nehéz, zsíros ételeket. Válasszunk inkább rostban gazdag fogást, készítsünk frisss salátát és együnk friss zöldséget-és gyümölcsöt.

Forrás: MTI

Ne hagyjuk a gyereket a kocsiban

Napközben tartsuk csukva az ablakokat, húzzuk be a sötétítőt, eresszük le a redőnyt, és csak éjszaka szellőztessünk. Az elektromos készülékek mind hőt termelnek, ilyenkor minél kevesebbet használjuk a sütőt, mikrót, és gondoljuk meg azt is, mennyit világítunk.

A nagy melegben az autóvezetők is nehezebben koncentrálnak, hosszabb a reakcióidő, nagyobb a balesetveszély. Aki teheti, az a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat a kora reggeli vagy a késő délutáni időszakra időzítse. A biciklizőknek azt ajánlják, hogy minél gyakrabban igyanak, öltözzenek világos színű, természetes anyagból készült ruhába. Fontos, hogy a kisgyerekeket ne tegyük ki soha a tűző napra, lehetőleg árnyékban, félárnyékban levegőztessük őket. Még rövid időre sem szabad gépkocsiba bezárva hagyni a gyermeket, idős embert, állatot, mert a autó belső tere nagyon hamar 80 fokra is felmelegedhet. A kocsiban ülők könnyen hőgutát kaphatnak - figyelmeztet az ÁNTSZ.

Erős lesz az UV-B sugárzás

Kedden nagyon erős, a figyelmeztetési értéket meghaladó 7,8-as UV-B sugárzás várható - írta honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat. A tájékoztatás szerint ezekben a napokban fokozottan védekezni kell a napsugárzás okozta leégés ellen, 11 és 15 óra között el kell kerülni a napozást, és mindenképpen javasolt a vállat takaró póló, továbbá szalmakalap, illetve fényvédő krém használata. Ez az erős UV-B sugárzás normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpírt okozhat

 

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére