Ebtrend 2012 Szombathely

FE • 2012. november 18., vasárnap •
Kétféle reakcióra számíthat az, aki kutyáját ruhába bújtatja. Vagy azt mondják, hogy mennyire aranyos, vagy megvető tekintetekkel találkozik, s azt kérdezik: Mit művelsz azzal a szerencsétlen állattal? Ám a kutyaruhának ilyenkor ősszel és télen, nem csak esztétikai szerepe, funkciója is van. És ha már muszáj, miért ne legyen divatos.

A szépségen kívül a kutya öltözéknek jelentős funkciói is vannak. Egyik például a víztől való védelem, és a hideg maró erejének csökkentése. A legtöbb ruhába öltöztetett négylábú nem a kertben nőtt fel és él, hanem a négy fal között, egy lakásban. Ezek a kutyák a legrosszabb esetben sem voltak huzamosabb ideig 19-20°C alatt. Ezért ázott bundával, a hidegben sétálva könnyen megfázhatnak. És talán mondani sem kell milyen szagpalettával rendelkezik egy ázott kutya. Ezt már sok szombathelyi ebtartó is tudja, ezért egyre több kutyust - nem csak ölebet- látunk ruhában a futtatókon.

Csoki (Fotó: Sörös Valéria)

A képen a 6 éves Csoki látható. Számára már nem újdonság a kutyaruha, hiszen kiskora óta ehhez van szoktatva. Mint gazdájától megtudjuk, az idei őszi-téli trend szerint rózsaszín barna kombinációban érdemes Szombathely utcáin róni a köröket. Merthogy ez a trend.

Fotó: Arnóczi Alida

Egy másik általunk megkérdezett kutyatulajdonos is szívesen öltözteti kutyusait szebbnél-szebb, ám védelmet nyújtó ruhácskákba. Ő azonban maga készíti kutyusainak a ruhákat.

Fotó: Arnóczi Alida

- Nekem pici érzékeny kiskutyáim vannak,és kimutatják ha fáznak, mert bebújnak a takaró alá. Szerintem ha felöltöztetem őket, komfortosabban érzik magukat. Főleg kozmetika után szoktam rájuk adni itthonra, a pulcsikat amik sétára is nagyon jók ,mert nem fáznak meg – magyarázza a gazdi, aki egy remek ötlettel is szolgál.

Fotó: Arnóczi Alida

Egy régi megunt pulóver ujját levágjuk kivágjuk a lyukakat a lábaknak és készen is van a remek kutyaruha. Egyébként remekül lehet ölebekre, régi babaruhából is ruhát szabni.

A kabátkák és mellények nem az egyedüli darabjai a kutyaruha kollekciónak, megjelentek már a sálak, sapkák, és még a cipőcskék is. Akármilyen hihetetlen a kutyacipőt sok állatorvos ajánlja. Nem a divat miatt, hanem igazi orvosi indokokkal ajánlják akár télen-nyáron. Nyáron véd a forró aszfalttól, a kirándulások során előforduló éles kavicsoktól és a toklászoktól. Télen a sótól, és a tappancsot könnyen elvágó jégdaraboktól.

Sétáltatások után egyébként érdemes körömvirág krémmel ápolni a kiszáradt, esetleg berepedezett tappancsokat a lakáshoz szokott kutyusoknál.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére