UNESCO: Már több mint 150 kulturális helyszínben tett kárt a háború

• 2022. június 23., csütörtök •
A hét ukrán világörökségi helyszínben eddig nem esett kár.
UNESCO: Már több mint 150 kulturális helyszínben tett kárt a háború

Több mint 150 kulturális helyszín semmisült meg részben vagy teljesen a közel négy hónapja tartó ukrajnai háborúban – közölte csütörtökön a hirado.hu az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetére (UNESCO) hivatkozva.

A harcok a szakértői vizsgálatok szerint 70 vallási épületet, 30 történelmi épületet, 18 kulturális központot, 15 műemléket, 12 múzeumot és hét könyvtárat – számolt be róla a testület hozzáfűzve, hogy

az orosz támadás kezdete, február 24-e óta okozott károk háromnegyedét a donyecki, a harkivi, és a kijevi régió szenvedte el.

„Az ukrán kulturális helyszínek elleni sorozatos támadásoknak véget kell vetni”– hangsúlyozta Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója.

A hét ukrán világörökségi helyszínben eddig nem esett kár

Lazare Eloundou Assomo, az UNESCO Világörökségi Központjának kameruni születésű igazgatója már április közepén mintegy száz megrongálódott vagy elpusztult helyszínről számolt be, és drámainak nevezve a pusztítást elmondta, hogy ezek között van a mariupoli színház. Mint mondta, súlyosan megrongálódtak 11. és 12. századból származó történelmi műemlékek, templomok, és az ukrán kulturális örökség más emlékei is.

Az 1954-es hágai egyezmény aláírójaként

Ukrajnának és Oroszországnak kötelessége megvédeni a kulturális örökséget fegyveres konfliktus esetén

– emlékeztetett Audrey Azoulay.

A hét ukrán világörökségi helyszínben az ENSZ-szervezet szerint eddig nem esett kár – írta a hirado.hu.

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/AP/Natacha Pisarenko
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére