Szombathelyi wc-felújítás: végül mennyibe is került?

• 2021. október 15., péntek •
Nem kell helyreigazítást közölnie a Vaol.hu-nak a szombathelyi Fő téri illemhely felújítása ügyében.
Szombathelyi wc-felújítás: végül mennyibe is került?

Országos visszhangot váltott ki a Wc-ügy: Szombathely áll nyerésre címmel februárban közölt cikkünk, amiben Hadházy Ákos országgyűlési képviselő figyelmét (is) felhívtuk arra, hogy Szombathelyen a baloldali városvezetés négyzetméterenként többet fordított a nyilvános illemhely felújítására, mint a politikus által kiemelt sárvári önkormányzat. Akkor a baloldali sajtó éppen azt szajkózta: Sárváron négyzetméterenként 1 millió forintot költöttek egy nyilvános illemhely rekonstrukciójára. Nem tévedtünk, amikor februárban leírtuk: ebben a versenyben Szombathely baloldali városvezetése áll nyerésre.

Emlékezetes, a Fő téri 17,09 négyzetméteres nyilvános wc felújítására a 2020. évi költségvetésben eredetileg 10 millió forintot különített el az önkormányzat, azonban az erre szánt előirányzatot a közgyűlés tavaly nyáron fel­emelte.

Az erről szóló szavazásnál a polgármester, Nemény András azt mondta (a közgyűlési jegyzőkönyvben így szerepel): „Világ legdrágább WC-je.” Majd később azt is hozzátette: „Talán az egykori ukrán elnöknek az illemhelye volt ennél egy kicsit drágább. Na de a testület átérezte a feladata súlyát, és megszavazta.”

Baloldali portálok is úgy számoltak be az illemhely felújításáról, hogy annak beruházási költsége meghaladta a 20 millió forintot. A Nemény András által támogatott nyugat.hu címben közölte, majd később egy másik cikkben is arról írt: 23 millió forintba kerül a Fő téri wc felújítása. Nem tudunk arról, hogy emiatt a szerkesztőséget beperelték, a Vas Népében e témában megjelent cikk miatt azonban bírósághoz fordult az önkormányzat.

Első fokon a Szombathelyi Törvényszék ítéletéből kiderült: „A bíróság az alperes (Vas Népe Szerkesztősége – a szerk.) álláspontjával megegyezően megállapította, hogy a kifogásolt tartalmak nem tartalmaznak valótlanságot, nem tüntetnek fel tényeket hamis színben, az azokban megfogalmazottak a véleménynyilvánítás szabadságát nem lépik túl, megfelelnek a sajtótörvényben foglaltaknak.”

A bíróság álláspontja szerint a szombathelyi Fő téri illemhely felújítása, annak költségei közérdeklődésre számot tartó témának tekinthető. A szombathelyi önkormányzat felperesi keresetét elutasították.

Másodfokon a Győri Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és az eljárást megszüntette, miután a felperes (szombathelyi önkormányzat – a szerk.) által benyújtott keresetlevél úgy nevezett tiltott keresethalmazatot tartalmazott. Az eljárást megszüntető határozat ellen egyik fél sem fellebbezhetett.

Ma már azt is tudjuk, hogy bár a megszépült Fő téri wc-t 2020. november végén a sajtó munkatársainak egy tájékoztató során megmutatták, 2021. februárban sem módosította a költségvetés e sorát a rendkívüli jogrendben a szombathelyi polgármester. A zárszámadáskor változott ismét a nyilvános illemhely felújításának költségvetési sora: eszerint 19 millió 813 ezer forintjába került a szombathelyi adófizetőknek a beruházás. Ez négyzetméterenként pedig 1 millió 159 ezer 333 forintot jelentett.

Kiemelt képünkön: Nem tévedtünk, amikor februárban leírtuk: Szombathely áll nyerésre a wc-felújítások versenyében

 

Forrás: vaol.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére