Szenzációs siker: a séi Rapport Richárd világbajnokjelölt lett!

hv • 2022. március 29., kedd •
A szombathelyi születésű, Sében lakó nemzetközi sakk nagymester, Rapport Richárd részvételi jogot szerzett a sakkvilágbajnok-jelöltek nyári tornájára! A most zajló berlini tornán hétfőn dőlt el, hogy a Grand Prix-sorozat összesítésében biztosan a legjobb kettő között végez. Így Magyarországnak 15 év után van újra világbajnokjelöltje!
Szenzációs siker: a séi Rapport Richárd világbajnokjelölt lett!

A német fővárosban futó versenyen négyfős csoportokba osztották az indulókat. Hétfőn a csoportkör utolsó fordulóját rendezték meg. Miután Rapport közvetlen riválisai közül sem a holland Giri, sem a francia Vachier-Lagrave és az amerikai Domínguez sem nyerte meg a csoportját, így egyikük sem tudja beérni a Grand Prix összesítésében a magyar nagymestert.

Az különösen érdekes, hogy a napokban a 26. születésnapját ünneplő Rapport nem is indult ezen a tornán, mert a három állomást magában foglaló sorozatban mindenki csak két versenyen indulhat, és Rapport már teljesítette a penzumát. Így a világranglistán 10. helyen álló séi kiválóság lesz a japán Nakamura mellett a másik, aki kvalifikálta magát a világbajnokjelöltek tornájára. Ezt június 16. és július 17. között rendezik meg Madridban.

A világbajnokjelöltek csatájában rajtuk kívül az orosz Nyepomnjascsij, az azeri Radjabov, a lengyel Duda, a francia Firouzja, az amerikai Fabiano Caruana és a májusi világranglista legjobbja vehet részt. A torna győztese lesz a 2013 óta regnáló norvég Magnus Carlsen világbajnoki kihívója. 

Rapport eddigi pályafutása alatt volt már sakkolimpiai ezüstérmes, csapatban Európa-bajnoki bronzérmes, magyar bajnok, U20-as világbajnoki ezüstérmes, U18-as csapat Európa-bajnoki bronzérmes, U10-es Európai Unió-bajnok.

Magyarországnak legutóbb 2007-ben volt világbajnokjelölt sakkozója, akkor Lékó Péter vívta ki a szereplés jogát, hogy részt vegyen a világbajnoki címről döntő nyolcfős tornán Mexikóvárosban.

Kép: Facebook

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére