Szélrózsa: Ötvenmillió forintot gyűjtenének össze a leendő emlékhelyre

vaol.hu • 2022. január 31., hétfő •
A szombathelyi Nemzeti Összetartozás Emlékhely megvalósításához gyűjtöttek pénzt a hétvégi folkesten, amelyen a Kárpát-medence táncos és zenei örökségét vonultatták fel népművészeti csoportok.
Szélrózsa: Ötvenmillió forintot gyűjtenének össze a leendő emlékhelyre

Az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes kezdeményezésére szerveződött a közel háromórás jótékonysági gála az AGORA Művelődési és Sportházban.

A több mint 170 közreműködő táncosnak a Boglya Népzenei Együttes, valamint Horváth Attila és zenekara szolgáltatta a talpalávalót. Az előzményekről, arról, hogy mi hívta életre az estet, Horváth Csaba, a Polgári Egyesület Szombathelyért elnöke beszélt. 2020. június 4-én a Trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára, nemzeti történelmünk tragikus sorsfordulójára emlékezett a világ magyarsága. Szombathelyen napjainkig nem készült ezt méltón megidéző emlékmű. Hogy a helyzet változzon, hét szombathelyi civil szervezet 2020. január 22-én, a magyar kultúra napján felhívást tett közzé, egyben megalakították a Szombathelyi Nemzeti Összetartozás Emlékhely Bizottságot. Felvállalták az emlékhely helyszínének kiválasztását, a tervek elkészíttetését és szükséges pénz összegyűjtését, egyúttal adakozásra hívták fel a város civil szervezeteit és polgárságát. 

A műalkotás megtervezésére a bizottság 1 millió forint összdíjazású országos pályázatot írt ki. Az Ezredévi parkban felállítandó győztes pályamű a Szélrózsa nevet kapta, utalva a szélrózsa minden irányába szétszóródott magyarságra. A terv tehát elkészült, az emlékhely megvalósításához 50 millió forintot kell összegyűjteni. Az önkormányzattól, civil szervezetektől és magánszemélytől érkeztek már adományok, és várják a továbbiakat, mondta. Ehhez az emlékbizottság támogatójegyeket bocsátott ki ezer, ötezer és 10 ezer forint névértékben.

Forrás: vaol.hu, kép: Szökős Néptáncegyüttes Facebook-oldala

közösség

további frisss

lap tetejére