Pedagógusképzés az ELTE SEK-en: még mindig húzóerő

há • 2021. július 27., kedd •
Ez önmagában jó hír, mert kellő számú tanítóra és tanárra mindig szükség volt, de ha lehet, most még inkább így van. A Dunántúl északi felén le is fedi a képzési igényeket az ELTE SEK, ráadásul egyre magasabb a bekerülési pontszámok átlaga. Még mindig sláger az angol- és a történelemtanár szak, emellett új sikerágazat lehet a pszichológusképzés.
Pedagógusképzés az ELTE SEK-en: még mindig húzóerő

Speciális, de sikeres beiskolázási kampányon van túl az ELTE szombathelyi központja - erről Lenkai Nóra rektori biztos beszélt a hétfői sajtótájékoztatón. Az intézmény hagyományosan ilyenkor, a felvételi ponthatárok kihirdetése után számol be a maga mögött hagyott szezonról. A most induló 81-féle képzésből 64 a pedagógiai. Elhangzott, hogy a pandémia teremtette új helyzet sok hátránnyal járt ugyan - hiányzott a nyílt napokon a személyes jelenlét, nehezebb volt a meggyőzés  -, de megvoltak a maga előnyei is. Ilyen az, hogy a szakokat népszerűsítő kisfilmek elkészültek, bármikor bárhonnan elérhetőek, ezért az online jelenléttel az egyetem a jövőben is számol.

2017 óta nem iskolázott be annyi hallgatót az ELTE SEK, mint most, 701 főt.

Az eredmények - még a pótfelvételi előtt - több mint 9 százalékos összlétszám-növekedést jeleznek. - A csatlakozáskor 1600 fővel indultunk, most kétezer fő környékén tartunk. Reményeink szerint három év múlva közel háromezer hallgatója lesz az ELTE Savaria Egyetemi Központnak - fogalmazott Lenkai Nóra. Hozzátette: tavalyhoz képest 13 ponttal emelkedett a bekerülési ponthatárok átlaga, most 383 a felvételt nyert államilag támogatott hallgatók átlagos pontszáma.

Dr. Lenner Tibor, az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ igazgatója arról beszélt, hogy a digitális oktatás bebizonyította: kell a technika, de nem elegendő, hiszen a jó tanárra feltétlenül szükség van, aki nevel is. Kihangsúlyozta: a "kis" szakokat, azaz a kevésbé népszerű természettudományos szakpárokat is fenntartják, ezeket csekély létszámban is elindítják.

A legvonzóbb még mindig az angol-, a történelem- és a testnevelőtanár szak,

újabban a magyar- és a matematikatanár szak is. A karon nagyjából 300 fő körül stabilizálódott a felvett hallgatók száma, így volt idén is: 314 elsőévest iskoláztak be. Tanulva az elmúlt időszak tapasztalataiból: ettől az évtől nagy hangsúlyt kap a tananyagban a digitális kultúra átadása a leendő tanároknak.

Fantasztikus eredmény, hogy az ELTE-csatlakozás óta soha ennyi diák nem jelentkezett gazdaságtudományi képzésre, mint most - mondta dr. Varga Imre, a Savaria Gazdálkodástudományi Tanszék tanszékvezetője. 158 főt vettek fel ezekre a szakokra, és a pótfelvételin ez a szám még nőhet. - Sikertörténet a közgazdászképzésünk - tette hozzá. Nem kedvezett a járvány a turizmus-vendéglátás szaknak, de így is volt jelentkező, és el tudták indítani a képzést.

Heszteráné dr. Ekler Judit, a Sporttudományi Intézet igazgatója elmondta, hogy a járvány beleszólt a sport szakok életébe is, de végül "jól jöttek ki belőle". Nem maradtak el a gyakorlati órák, hiszen enélkül elképzelhetetlen, hogy szakembereket bocsásson ki az intézmény. - A testnevelésnek működnie kellett az online térben is, ami nem volt egyszerű, de rá kellett erősíteni - fogalmazott. A kar tanárokat és szakedzőket is képez, ráadásul most már párhuzamosan is részt lehet ezeken venni.

Négy szakot indít idén a Pedagógiai és Pszichológiai Kar, a részleteket az intézetigazgató, dr. Koós Ildikó ismertette. A legnépszerűbb ezek közül a pszichológia volt, amely tavaly indult 54 fővel, idén 66-an kezdhetik meg tanulmányaikat.

- Óriási volt a túljelentkezés, közel 600 fő jelölte meg ezt a szombathelyi szakot. Végül 421-es ponthatárral engedtük be a hallgatókat

- mondta az intézetigazgató. Hozzáfűzte, hogy ettől az évtől mesterképzésen is folytatható ez a szak, itt akkor várható a "robbanás", amikor a most második évfolyamra lépők alapszakos diplomát szereznek. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy 12 fővel elindul a közösségszervezés alapszak is. - Aki ma kultúraközvetítéssel foglalkozik, annak az online térben is otthonosan kell mozognia, ezért új kurzusokat indítottunk e témában, ilyen a "közösségszerelő műhely" elnevezésű, külső látogatók számára is nyitott program is - fogalmazott.

Prof. Dr. Kollár László, a Savaria Műszaki Intézet igazgatója arról beszélt, hogy a gépészmérnökképzésre 21 főt tudtak felvenni, 313-as ponthatárral - ez országosan a második, vidéken a legmagasabb. Többségük duális képzésben, cégeknél tanul majd. További 15-20 fős létszámban angol nyelven is indul gépészmérnökképzés alapszakon - derült ki. Programtervező informatikus képzésen 42 fő kezdi meg a tanulmányait szeptemberben, ennek mesterszakán 8 új hallgatója lesz ősztől az intézménynek.

Most már államilag finanszírozott képzésekre is lehet jelentkezni a pótfelvételi keretében, ez újdonság

- derült ki a sajtótájékoztatón. Németh Péter, a Tanulmányi Hivatal vezetője elmondta, hogy ez a változás a gazdaságtudományi, a műszaki, informatikai és a pedagógusképzési területeket érinti Szombathelyen. Tény, hogy utóbbiaknál csak alap és osztatlan képzéseknél van erre lehetőség, sajnos állami ösztöndíjas formában az átképzésekre ez nem vehető igénybe. Jó tudni, hogy várhatóan a hét közepén indul a pótfelvételi eljárás, a határidő augusztus 8. A vizsgák augusztus 16. és 19. között lesznek. A hivatalvezető felhívta rá a figyelmet: a már kialakult ponthatároknál nem lesz alacsonyabb határ a pótfelvételin sem!

A rektori biztos beszámolt egy újdonságról is: üzleti ismeretek néven új, szabadon választható tárgyat vezetnek be két félévben, amelyre bármelyik hallgatójuk jelentkezhet. A tárgyat helyi kis- és középvállalkozások vezetői tanítják majd, fél év elmélet után fél év gyakorlat következik, és a lényege az, hogy kvázi szakmai gyakorlatot szerezzenek a diákok a gazdasági életben. Egy-egy mentor segítségével projekteken dolgoznak majd a hallgatói csoportok, amelyekkel

kamarai díjat szerezhetnek, és a munkából akár egy új startup kezdeményezés is kinőhet - ezt remélik.

Ami a kollégiumi elhelyezéseket illeti, kiderült, hogy mindenkinek jut hely, aki igényelni szeretne. Három épületben összesen több mint 540 főnek van hely, a diákok 12 ezer és 17 ezer forint közötti áron juthatnak ágyhoz. A bejutás az aktuális járványügyi szabályokhoz igazodik: jelenleg védettségi igazolvány vagy negatív teszt szükséges hozzá.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére