Orbán Viktor: A világháború esélye reális veszély

• 2023. március 31., péntek •
Kövesse élőben a miniszterelnök rádióinterjúját!
Orbán Viktor: A világháború esélye reális veszély

Az európai emberek elindultak a béke irányába, de a vezetőket ez még nem ért el

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés eljén elmondta, a legutóbbi uniós csúcstalálkozón kiderült, az államfők hogyan látják a háborút. A magyar kormányfő szerint „a háború egyre brutálisabb és véresebb”, ugyanakkor nem látja, hogy a háború helyett a béke mellé álló vezetők száma nem növekedett - olvaható a Mandineren.

A miniszterelnök szerint az európai emberek elindultak a béke irányába, noha a vezetőkhöz ez még nem ért el, akik egyre durvább eszközöket bocsátanak az ukránok részére. A kormányfő szerint a korábbi hezitálás, hogy küldjön-e fegyvereket a Nyugat, már nem jellemző. A miniszterelnök szerint már

közel vagyunk ahhoz, hogy a Nyugat csapatokat küldjön Ukrajnába.

A kormányfő szerint a harmadik világháború esélye reális veszély.

Az európai lőszerbeszerzésekről

A közös, európai lőszerbeszerzésekről szólva a miniszterelnök elmondta, hazánk érdeke, hogy önállóan és közösen is lőszerhez juthasson a magyar hadsereg, itt nem ukrajna érdekei a döntőek.

A Nyugat-Európai háborút támogató álláspont erkölcsi megalapozottságú, a világ ugyanakkor inkább a magyar álláspont, a béke álláspontja mellett áll. Vagyis Európában – mutatott rá a kormányfő. MInt fogalmazott,

A direkt és indirekt nyomások, zsarolások mindennaposak”

 – tájékoztatott a magyar miniszterelnök, ugyanakkor aláhúzta: a magyar parlamentet ugyanakkor nem lehet megkerülni. Ezért van nagy jelentősége annak, hogy a parlament ma határozatot fogad el arról, hogy a magyar álláspont az, hogy legyen tűzszünet. A világnak ide kellene eljutni, és oda kellene eljuttatni Oroszországot és Ukrajnát, hogy tűzszünet legyen. A békéhez való eljutás, és a béke keretében történő rendezéshez tűzszünet kell. Ha van tűzszünet, nem hall meg több ember, innen kell elindulni a miniszterelnök szerint.

„A magyar kormány és a baloldal álláspontja is világos”

Kérdésre válaszolva a kormányfő rámutatott: a magyar határozati javaslat kiváló lehetőség lett volna a baloldalnak, hogy a hábároúpárti álláspont helyett a béke oldalára, a nemzeti álláspontra álljanak át, de nem látták ennek jeleit.

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök elmondta, a háborúpártiak veszélybe sodorták az egész Európai Uniót. Pedig

az uniónak a békét kellene szolgánia, ehhez képest az unió megy elől (a háború támogatásában – a szerk.).

A miniszterelnök rámutatott arra is, hogy az uniónak a jólétet kellene szolgálnia, ehhez képest a háború támogatása gazdasági válságba sodorja Európát.

Az orosz gazdaság helyzetérő

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök rámutatott: az orosz gazdaságról szóló hírek kapcsán ellentmondóak a hírek. A kormányfő szerint nem várható el a háborőzú felektől, hogy a külvilág pontos tájákoztatása legyen az elsődleges szempontjuk, miközben az életükért küzdenek. A kormányfő felidézte azt is, hogy nem először vezetett be szankciókat Oroszország ellen, csak most érték el a szankciók az orosz energiaszektort.

Az inflációról

„Az inflációt nyakon kell ragadni, és letrni kell” – fogalmazott kérdésre válaszolva a miniszterelnök, aki elmondta, az ehhez szükséges lépéseket a kormány megtette. A kormányfő szerint egy antiinflációs verseny kezdődött meg, ugyanakkor rámutatott: a háttérben hatékony munka folyik azért, hogy egy kereskedő se húzhasson hasznot az inflációs versenyből.

***

A kormányfővel készült pénteki rádiőinterjút itt nézheti:



Forrás: mandiner.hu
Nyitókép: MTI/Balazs Mohai

közösség

további frisss

lap tetejére