Nagycsaládos anyukából vállalkozó – a luxusszolgáltatásban a jövő?

Haitzmann Ágnes • 2020. augusztus 12., szerda •
Szakmát váltani többféleképpen lehet. Van, aki régi álmát váltja valóra egy elrontott iskolaválasztás után, más költözés vagy a család miatt dönt új munka mellett, esetleg akkor, ha elege lett, kiégett. Szalay Viktória esete más: valamikor a saját szempilláit szerette volna egy új eljárással hosszabbá varázsolni, és ekkor látta meg a lehetőséget ebben a szépészeti szolgáltatásban. Most egy országos program keretében saját vállalkozás indítására készül, a célegyenesben van. Megkérdeztük tőle, miért akar a saját lábára állni, és milyen vállalkozást képzelt el magának.
Nagycsaládos anyukából vállalkozó – a luxusszolgáltatásban a jövő?

Szempilla-hosszabbítással szeretnék foglalkozni. Van három kisfiam, és mindenképpen olyan szakmát szerettem volna űzni, amely mellett rugalmasan osztom be az időmet. Onnan jött az ötlet, hogy én magam is ki szerettem volna próbálni ezt a beavatkozást, de nem mindenhol kaptam azt a minőséget, amit elvártam volna. És miután belevetettem magam a témába, megismertem az eljárást, rájöttem, hogy lehet ezt másképp is csinálni, és megláttam benne a lehetőséget. Eldöntöttem, hogy magas minőséget szeretnék nyújtani a vendégeimnek, és csakis minőségi termékekkel szeretnék dolgozni. Én ezzel szeretnék kitűnni a piacon.

Most folyik a Forrás projekt képzése, amelyen közel 280 másik Vas megyei mellett te is részt veszel. Miért jelentkeztél rá?

Korábban rendezvényszervezőként dolgoztam. Miután érdekelni kezdett a szempilla-hosszabbítás, sorra jelentkeztem a képzésekre, hogy megtanuljam. Szerintem ebben is fontos a magas minőség, vagyis nem mindegy, hogy hol és kitől tanul az ember. Ahogy szert tettem némi tudásra, fogadtam az első vendégeket, és ismerősökön, barátokon gyakoroltam. Van már tapasztalatom, most azonban saját vállalkozást szeretnék indítani, ezért jelentkeztem.

Mi mindent tanultál a mostani képzésen?

Tanácsokat kaptunk ahhoz, hogy hogyan indítsunk el egy vállalkozást, felkészítenek rá, hogy milyen hozzáállással, attitűddel találkozunk a piacon. Nem árt tudni, hogy most nem könnyű vállalkozást indítani, ezzel is számolni kell. Vannak a csoportban olyanok, akik alkalmazottakat is foglalkoztatnak majd, a velük való bánásmódot is meg kell tanulni. És persze maguktól a csapattagoktól, tehát egymástól is sokat tanulunk, nekem például sokat segített, hogy láttam, mennyire motiváltak és kreatívak, ez engem is ösztönöz!

Ez a program nemcsak szakmai segítséget ad a vállalkozásindításhoz, hanem jó üzleti terv esetén 4,5 millió forintos kezdő lökéssel is kecsegtet. Mire fordítod majd?

Fontos leszögezni, hogy már előzetesen is igényel némi befektetést egy ilyen ötlet. Rengeteget költöttem képzésekre, piackutatásra, sőt eszközbeszerzésre is. Ez a 4,5 milliós támogatás pedig arra ad lehetőséget, hogy a használt termékeket tovább teszteljem, további képzéseken vegyek részt, olyan korszerű berendezéseket vásároljak, amelyekkel magas minőségben tudom a szolgáltatást nyújtani, könyvelőre, tanácsadásra költhetünk belőle, és talán egy szalonhelyiség kibérléséhez, esetleg felújításhoz is hozzásegít. Havonta kapunk támogatást, tehát a pénz egy része a havi jövedelmemet biztosítja majd. Eszközökre egyébként 1,3 millió forint jut.

Mi mindenre van szüksége egy szempilla-hosszabbítónak?

Vennem kell egy ágyat, amelyre a vendég fekszik, és fontosak a kényelmi szempontok is. Sokat adok arra, hogy ha már eljön hozzám egy vendég, jól érezze magát, egyfajta relaxációs időtöltés legyen számára a beavatkozás. Amíg én dolgozom, szóljon a zene, rendelkezésére álljon ital, kávé, esetleg egy kis csokoládé. Ami a szempilla-hosszabbítást illeti: természetesen minőségi alapanyagokra és eszközökre van szükség. Különféle szempillákat kell beszereznem, különböző íveltségű, vastagságú és hosszúságú szempillákkal kell rendelkeznem. Rendkívül fontos, hogy milyen csipeszekkel dolgozik az ember, és sok múlik azon is, hogy milyen a ragasztó. Ez utóbbihoz megfelelő páratartalomról és hőmérsékletről is gondoskodni kell, azaz légkondicionáló berendezésre lesz szükség.

Mindezt tartalmazza majd az üzleti terved?

Igen, de nyilvánvaló, hogy nem fér bele minden eszköz az 1,3 millió forintba. Az elindulásban viszont segít. Arra is lehetőség van a programban, hogy 0 százalékos hitelt vegyen fel a vállalkozást indító személy, de akár saját forrást is bele lehet tenni, hogy tettem én is – eddig, és ezután is.

Mit gondolsz, most a járvány utáni helyzetben mennyire vesznek majd vissza a nők az efféle szépészeti költéseikből?

A szempilla-hosszabbítás luxus kategória. Egy műköröm, vagy egy fodrász alapnak számít, ez viszont nem. És valóban, ebben a válsághelyzetben, de legalábbis kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben sajnos ez lesz az első, amiről sokan lemondanak, viszont az én célcsoportomat nem annyira érinti a válság. Remélem, hogy számíthatok visszatérő vendégekre majd.

Most vizsgáztok. Mikor és hogyan indulhat be valójában a vállalkozásod?

Az üzleti terv készítése már folyamatban van. Augusztus 24-én kaphatjuk kézhez az elvégzett képzést lezáró bizonyítványt. Onnantól számítva egy hónapon belül elbírálják az üzleti tervet, ehhez már szükséges könyvelő, bevételi terv, cash flow terv, amelyeket ha elfogadtak, megkapja a Magyar Államkincstár. Ha ott is pozitív elbírálást nyer, akkor a következő két hónapban már érkezik is a támogatás. Közben pedig már elindíthatom a vállalkozást, én úgy tervezem, hogy október elsejével megkezdhetem a működést. Már vannak vendégek a látókörömben, de gondolkodom egy saját arculaton is logóval, honlappal, nagyon várom, hogy hivatalosan is belekezdhessek!
 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére