Milyen a tipikus magyar szingli?

há • 2020. augusztus 08., szombat •
Szinglitérkép készült a húszas-harmincas éveikben járó, egyedül élő magyarokról. Kiderült, hogy 200 ezernél is többen élték Bridget Jones hétköznapjait a legutóbbi népszámlálás idején, zömében a fővárosban és a megyeszékhelyeken. Sok vagy kevés? A férfiak vannak többen, vagy a nők? Ezt is vizsgálták.
Milyen a tipikus magyar szingli?

Nem sok kutató foglalkozott eddig azzal, hogy korunk egyik tipikus jelenségét, a szingli életmódot vegye górcső alá. Nemrég azonban egy szociológus, dr. Rövid Irén publikált tanulmányokat erről a Központi Statisztikai Hivatalnál. Ami a meghatározást illeti, ő úgy számolt, hogy szinglinek számít minden olyan 20 és 39 év közötti személy, aki nem házas, nem él tartós párkapcsolatban, nincs gyermeke, és egyedül él a háztartásában. Összesen 201 ezer ilyen magyar ember volt a legutóbbi népszámlálás idején, azaz 2011-ben. A kutató az akkori adatokon kívül figyelembe vette a 2001-es összeírást, valamint a jóval későbbi, 2016-os mikrocenzust is.


Kitér rá a tanulmány, hogy bár a média más képet sugall, az igazság az, hogy Magyarországon több férfi él szingliként, mint nő. A tipikus szingli tehát férfi, átlagéletkora 30 év, legalább közép-, de inkább felsőfokú végzettségű, nagyjából 21 évesen kezdett el dolgozni, kiemelkedő bért kap, 24 évesen költözött el otthonról, és nagyvárosban él.
A kutatások szerint a szinglik 90 százaléka nem jókedvében él egyedül, bizony párkapcsolatra, sőt gyerekre is vágynak. Jövőre új népszámlálás, új adatok jönnek, és talán új szinglitérkép is készül.

 

Képek: ksh.hu, stylist.co.uk

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére