Miért csöpöghet a vízcsap?

szponzorált tartalom (x) • 2022. január 17., hétfő •
Egy csöpögő csap nemcsak idegesítő, de iszonyatosan pazarló is. Naponta akár 40-60 literrel is növelheti a vízfogyasztást, amit bizony a vízszámlán is hamar megérzünk majd. Így egy csöpögő csapot mielőbb meg kell javítani. Nézzük meg, hogyan!
Miért csöpöghet a vízcsap?

Ezek a csaptelep részei

Mielőtt a meghibásodás lehetséges okait vennénk górcső alá, vizsgáljuk meg a csaptelep részeit. A tekerős csap teteje elzárókarból, jelződugóból és a rögzítéshez szükséges csavarokból áll, mely a szelepfészekhez csatlakozik. A szelepfészket a tengely, a csapbetét és a tömítés alkotja, fölötte egy takarókúp, alatta pedig a csapszár, valamint a bekötőszár helyezkedik el. Az egy karral felszerelt csaptelep hátulján található az elzárókar, alatta van a csaptest. A részek közötti tömítésről egy O-alakú gyűrű gondoskodik.

A csöpögő csapért számos dolog lehet felelős

Leggyakrabban a csapbetéten található alátét meglazulása okoz problémát. Ezt a rögzítőcsavar (melyet az óramutató járásával ellentétes irányban kell lecsavarni) alatti takarókúp eltávolítása után, a csapbetéten fedezhetjük fel. Ha az alátét rosszul illeszkedik, elegendő helyretenni azt, ám ha megrongálódott, mindenképpen cserélni szükséges. 

Megeshet az is, hogy vízkő halmozódott fel a szűrőben. Ez a lerakódás könnyen eltávolítható, ugyanis csupán le kell csavarnunk a szűrőt a csapszár végéről és meg kell tisztítanunk azt ecettel vagy vízkőoldóval. Miután makulátlan lett a vízszűrő, a víz akadálytalanul folyhat keresztül a vízcsapon, és a csöpögés is megszűnik majd.

A kerámiabetétek (mely két, egymáson csúszó kerámialapként látja el tömítő funkcióját) elkopása is felelős lehet a csöpögésért, így a csap hibás működése esetén cserélni szükséges. A kerámiabetétek egyébként tartós darabok, ám a vízkő vagy a különböző szennyeződések könnyen a megrongálódásához vezethetnek. Ezeket az alkatrészeket a csaptelep és a keverőkar között, a csapbetét alján találhatjuk meg.

A csapbetét alatt található az átlagos, gumiból készült tömítés is, amely a kerámiabetétnél kevésbé tartós, így könnyen meghibásodhat. Ha megrongálódik, újat kell vásárolni helyette, és a csaptelepbe építeni a vadiúj részt. A gumitömés cseréjével a csaptelep újra kifogástalanul működik majd. Ha azonban semmilyen házi módszer nem vezet eredményre vagy csőrepedés javítás válik szükségessé, forduljunk az S.O.S Vízszerelés szakemberéhez!

A csaptelep szétszerelése nem kis feladat, érdemes azt kellő odafigyeléssel és óvatossággal végezni. Figyeljünk oda arra, hogy ne vesszen el vagy sérüljön meg egyetlen alkatrész sem, hiszen akár egy apró alkotóelem hiánya is a vízcsap működésképtelenségéhez vezethet. Miután szétszedtük a csapot, tisztítsunk meg mindent és szabadítsuk meg a vízkőtől, mielőtt újra összeszereljük a részeket. 

Ezek a csap csöpögésének leggyakoribb okai, ám előfordulhat, hogy más áll a probléma hátterében. Hogy erre fényt derítsünk, kérjük szakember segítségét!

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére