Mi is az a SegítéSEK?

• 2020. január 27., hétfő •
Társadalmi felelősségvállalás, szociális érzékenyítés, nyitott kapuk - ezek a Savaria Egyetemi Központ legújabb projektjének mozgatórugói.
Mi is az a SegítéSEK?

A kezdeményezés megálmodója és legfőbb kivitelezője Lenkai Nóra, az ELTE Savaria Campus Irodájának vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy egy több lépésben megvalósuló programról van szó. "A nyílt napon már láthatták vendégeink, hogy az intézmény Forrásközpontja előtt ülőpárnákkal láttuk el a közösségi teret, ahol számos diák megfordul, találkozik egymással, és lehuppannak egy kicsit beszélgetni. Apropó közösségi terek! E téren is próbálunk fejlesztéseket véghezvinni, aminek eredményeképpen már sikerült kialakítanunk a lepkeházat és a kaktuszkertet. Mindkettőre hatalmas az érdeklődés, hiszen ezek vonzereje egyre több iskolát mozgat meg, ahonnét folyamatosan érkeznek osztályok. De nem csak az oktatási intézményeket sikerült megmozgatnunk, hanem például a kisgyermekes családokat is. Nyitvatartási időben, előre bejelentés nélkül megtekinthetők ezek az újfajta közösségi tereink. Folyamatban van egy baba-mama szoba kialakítása is, amelynek már kinéztük a helyét. Ezzel kapcsolatban várhatóan a következő hetekben megkezdődnek a kivitelezési munkák. Ez a szoba a menza mellett helyezkedik el, akadálymentesített lesz" - nyilatkozta Lenkai Nóra.

A SegítéSEK legfőbb célja, hogy erősítsék a hallgatókban a társadalmi felelősségvállalás fontosságát és szerepét. Ennek keretében jótékonysági bálokat és koncerteket szerveznek a fiatalok, illetve az itt végzett hallgatók bevonásával. Tervezik, hogy a tanulmányaikat itt elkezdő és diplomát szerzett egykori öregdiákokkal karöltve fákat ültetnek a "zöld egyetem" jegyében. A SEK vezetősége komoly lépéseket kíván tenni a megváltozott munkaképességűek akadálymentes közlekedése érdekében is, hiszen e téren vannak még hiányosságai az intézménynek.

"A meglévő támogatási rendszert kibővítve szeretnénk létrehozni egy olyan alumni alapot, amelyből a jó tanuló, szociálisan hátrányos helyzetben hallgatók részesülhetnének. A közelmúltban  a megyei katasztrófavédelmi igazgatósággal közösen alakítottunk meg egy 50 főt számláló önkéntes mentőcsapatot. Ennek lényege, ha bármiféle természeti katasztrófa következik be az országban, akkor a különítmény azonnal behívható. Törekvéseinkből tisztán látszik, hogy nem csak a tanulmányaikat folytató fiatalokra számítunk, hanem azokra is, akik már kiléptek az egyetem kapuján. Azt szeretnék, ha az itt végzettek nem szakadnának el intézményünktől, ha nem felejtenének el minket" - hangsúlyozta honlapunknak az irodavezető és hozzátette, hogy a meglévő és új partnereik is jelezték már csatlakozási szándékukat a projekthez.    

Távolabbi terveik között szerepel az is, hogy az A és a C épület bejárata közti kerítést és a mögötte húzódó bozótost eltüntetik, a kerítés talapzatát meghagyva azon ülőalkalmatosságokat alakítanának ki, az érintett, most még rejtőzködő belső füves területet pedig parkosítanák. Mindemellett Nyugdíjas Egyetemet is kívánnak indítani. A végcél nem más, mint létrehozni Szombathelyen egy olyan tudományos és kulturális negyedet, amelyben a campus adja a tudást, az MMIK pedig az értelmiségi szórakozási lehetőségeket.

"A Nyugat-magyarországi Egyetemmel való integráció óta ez a központ csak sodródott. Az elmúlt időszakban azonban már bizonyíthatók a teljesített feladatok és kimutathatók az elért eredmények. A hallgatói közösség és az intézmény vezetősége között most kezd kialakulni az a híd, ami eddig nem volt. Felélénkült a kommunikáció a hallgatók irányába, sokan keresik fel Facebook oldalunkat, amelyen folyamatosan beszámolunk az egyetem legfontosabb eseményeiről" - ezt már Németh István koordinációs rektorhelyettes fűzte hozzá. "Szinte minden nap történik valami. Próbálunk egy olyan aktív közösséget létrehozni, amelyben a fiatalok észreveszik azt, hogy ők cselekedni születtek. A mi dolgunk pedig az, hogy embert faragjunk belőlük. Nemcsak tudást és diplomát akarunk adni a hallgatóknak, hanem olyan közösségszervező készséget, amellyel bárhol megállják a helyüket. Ha mindezt sikerül megvalósítanunk, akkor elmondhatjuk, hogy a ránk bízottakkal jól sáfárkodtunk, és kihoztuk magunkból a maximumot. Aztán majd remélhetőleg jönnek az újabb forradalmárok, akik kikapják a kezünkből a stafétabotot és tovább szövik ennek a történetnek a fonalát" -  zárta szavait az ELTE SEK koordinációs rektorhelyettese.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére