Megérkezett a NATO-harccsoport Magyarországra - videó

• 2022. augusztus 05., péntek •
A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Harccsoport részeként amerikai, horvát, olasz és montenegrói katonák érkeztek Magyarországra, hogy a Magyar Honvédség kijelölt erőivel együtt elkezdjék a közös munkát - írja a honvedelem.hu-ra hivatkozva a Magyar Nemzet.
Megérkezett a NATO-harccsoport Magyarországra - videó

A hazánkba érkezett katonáknak a veszprémi Újmajor bázis ad otthont.

A Honvédelem.hu beszámolója szerint az integrációs tréning és a kisalegységek összekovácsolását követően, valamint az időjárás függvényében éleslövészet végrehajtása után, a köteléknek augusztus végére kell elérnie a kezdeti műveleti képességét, majd a harccsoport a tervek szerint a szeptemberi Brave Warrior gyakorlaton demonstrálja teljes műveleti képességét.

A közös munka kapcsán Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese kiemelte:

A Magyar Honvédség továbbra is vezető és keretnemzetként adja a gerincét ennek a képességnek. Egy magyar gépesített század, egy harckocsiszázad, egy tüzérüteg, merev és forgószárnyas technikai eszközök, JTAC-képesség, valamint a különleges műveleti és a rendészképességek továbbra is elsősorban magyar vezetés alatt állnak. Ezt egészíti ki egy olasz, egy amerikai és egy török század – utóbbiak nem jönnek el Törökországból, ott gyakorlatoznak és ott fogják elérni a készenlétet –, valamint egy montenegrói szakasz. Horvát részről pedig különleges műveleti és katonai rendészképességek érkeztek hazánkba.

Mint kiderült, negyedéves egyeztetés előzte meg azt, hogy a nemzetközi erők végül megérkeztek az MH Bakony Harckiképző Központ által magas színvonalon előkészített újmajori táborba. Az olasz század hadfelszerelése egy C–130-as Hercules típusú közepes teherszállító repülőgép fedélzetén az MH Pápa Bázisrepülőtérre érkezett, majd onnan átrakodást követően közúton jutott el a táborba.

Forrás: origo.hu
Fotó: HM ZRÍNYI

közösség

további frisss

lap tetejére