Macronnak nincs többsége, nagyot nyert Le Pen

• 2022. június 20., hétfő •
Elvesztette abszolút többségét a nemzetgyűlésben Emmanuel Macron francia elnök centrista pártszövetsége – derült ki a parlamenti választások vasárnapi második fordulója után közölt mandátumbecslésekből.
Macronnak nincs többsége, nagyot nyert Le Pen

Macron Együtt! elnevezésű koalíciója végzett ugyan az élen, de csupán 224 képviselői helyet szerzett meg az eddigi 345-höz képest, így messze van a többségtől az 577 fős nemzetgyűlésben.

A második helyre futott be 149 mandátummal a kommunistákat, a zöldeket, a szocialistákat és a radikális baloldalt tömörítő baloldali összefogás (NUPES), amelynek vezetője, Jean-Luc Mélenchon erős szerepléssel, 22 százalékos eredménnyel a harmadik helyen végzett az áprilisi elnökválasztáson. A vártnál sokkal jobban szerepelt vasárnap,

a francia sajtó a választások legnagyobb nyertesének nevezte Marine Le Pen szuverenista jobboldali pártját, a Nemzeti Tömörülést, amely tizenegyszer több mandátumot – összesen 89-et – szerzett, mint az öt évvel ezelőtti választáson.

Ez azt jelenti, hogy 1986 után – amikor Marine édesapja, Jean-Marie Le Pen volt a párt elnöke – először ismét önálló frakciót alakíthat a Nemzeti Front a nemzetgyűlésben. A konzervatív Republikánusok 78 képviselőt küldhetnek a parlamentbe (az eddigi száz helyett), elemzők szerint ők lehetnek Macron koalíciós partnerei.

Két hónappal ezelőtti újraválasztása után Emmanuel Macron stabil többséget kért a választóktól a kormányzáshoz a második mandátuma idejére. – Semmi sem lenne rosszabb, mint francia rendetlenséget társítani a világban tapasztalható rendetlenséghez – mondta az elnök.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök és felesége, Brigitte szavaz a nemzetgyűlési választások második fordulójában Le Touquet-ben 2022. június 19-én. (Fotó: MTI/EPA/Pool/AP/Michel Spingler)
Forrás: magyarnemzet.hu

közösség

további frisss

lap tetejére